Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як зберегти ментальне здоров’я під час темряви

Дата: 22.07.2024 10:52
Кількість переглядів: 60

Війна – це постійний стрес, який давить на кожного українця вже третій рік. Новини з фронту , вимкнення світла… Як в цій реальності зберегти психічне та фізичне здоров’я?

Виникнення несподіваних та напружених ситуацій призводять до порушення рівноваги між організмом і навколишнім середовищем, і як наслідок, може з’явитись неспецифічна реакція організму у відповідь на це – тривожність та стрес.

Коли відбувається щось несподіване або жахливе, ми часто впадаємо в ступор від уявної безвиході. Тут потрібні час, адаптація і чітке розуміння того, що вихід є завжди: треба тільки подумати над різними сценаріями своєї поведінки.

Реакція на відключення світла у всіх різна. Комусь хочеться усамітнитися, комусь обов’язково потрібне спілкування, а когось тягне поїсти. У будь-якому разі такі реакції – відповідь організму на стрес. І їх не потрібно плутати з депресією – повним закриттям від світу, усвідомленим відключенням від контакту із собою та навколишнім світом.

Якщо ви прокинулися вранці, а в квартирі немає світла і вас при цьому відвідують похмурі думки про те, що жити зовсім не хочеться і все приречене на провал – це дуже небезпечний синдром. Такі думки трактують, як відсутність підтримки зовні і людині нема на що спиратися всередині. А бажання залишитися уві сні – це захисний механізм психіки, спрямований на те, щоб простіше пережити життєві складнощі.

При тривалих вимкненнях електроенергії вам допоможуть декілька порад:

Займіться тими справами, на які у вас ніколи не вистачало часу і які не вимагають яскравого освітлення. Або, наприклад, сходити на прогулянку, прихопивши ліхтарик: свіже повітря завжди заспокоює і прочищає розум.

Проведіть час без світла зі своєю сім’єю, дістати настільні ігри, просто поговорити, вислухати один одного. Якщо ви самотні, сходіть до друзів або родичів.

Влаштуйте мозковий штурм, запишіть проблему, яка вас мучить, і спробуйте знайти її рішення. Записуйте всі варіанти, які приходять в голову, тобто намагайтеся не думати, а просто фіксувати те, що підкидає вам ваша свідомість. Іноді хороші ідеї приходять, як осяяння.

За відсутності світла  більше рухайтесь, щоб отримувати позитивні емоції, хоч би як це не було складно в такій ситуації.

Бережіть себе і будьте здорові!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь