Обережно ботулізм!!!
Ботулізм – це серйозне, потенційно смертельне захворювання. Симптоми ботулізму включають:
Виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
Початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю в роті та горлі, а також утрудненням при ковтанні та мовлені;
Може виникнути блювота, закрепі здуття живота.
Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.
Профілактика ботулізму заснована на суворому дотриманні санітарних і технологічних правил консервування.
- Основними заходами профілактики при консервуванні в домашніх умовах є:
- Ретельна механічна обробка овочів перед консервуванням (вимочити, відмити від залишків грунту)
- Гриби, з яких важко з повною гарантією видалити всі найдрібніші залишки грунту і спір, слід заготовляти в домашніх умовах запас тільки шляхом маринування, соління з додаванням в достатній кількості кислоти, солі за рецептурами і не закривати їх кришками, що герметично.
- Відмова від консервування в домашніх умовах м’яса і риби.
- Овочі, не містять у своєму складі природної кислоти (огірки, зелений горошок тощо), консервувати можна тільки за рецептурами з додаванням кислоти, яка перешкодить розвитку випадково потрапили спір.
- Не слід купувати консервовану продукцію домашнього приготування на ринках.
Пам’ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти, апріорі не можуть бути повністю чистими. Тому якщо ви все ж зважилися з’їсти консервант, то перед вживанням прокип’ятіть вміст банки у воді 15-20 хв. Жар вб’є токсини, які вже встигли утворитися. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього і ваших дітей. Тільки чистота і гігієна можуть уберегти вас від цієї страшної недуги.
Бережіть себе!!!
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)