Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно – ротавірусна інфекція!

Дата: 04.07.2024 13:38
Кількість переглядів: 60

Хоча для ротавірусної інфекції характерна зимово-весняна сезонність, проте випадки цієї недуги реєструються і влітку. Так, впродовж червня місяця зареєстровано 1 випадок захворюваності на ротавірусну інфекцію серед дитячого населення Долинської територіальної громади.  

     Ротавірусна інфекція займає особливе місце в структурі дитячої захворюваності та смертності, особливо - у дітей раннього віку. Це високо контагіозна гостра кишкова інфекція з фекально-оральним механізмом передачі. У дітей у віці до 5 років ротавіруси є причиною важкого обезводнення.  Найважчі форми ротавірусного гастроентериту спостерігаються у дітей до 6 місяців. Нерідко інфекція передається і дорослим, які контактують з дітьми, які доглядають за ними.

     Ротавіруси характеризуються тривалим виживанням у зовнішньому середовищі, життєздатністю в фекаліях, стійкістю до традиційно використовуваних дезінфекційних засобів. Потрапляючи в організм дитини через ротову порожнину, вони досягають тонкої кишки, активізуються протеолітичними ферментами і починають розмножуватися. Інкубаційний період при ротавірусній інфекції триває 12-24 години, але може подовжуватися до 7 діб. Потім спостерігається блювота, підвищення температури, відмова від їжі і води, діарея у вигляді багаторазових випорожнень рідкої консистенції. У переважної більшості дітей захворювання починається гостро, триває бурхливо протягом 1-2, іноді 3-4 діб. Після тимчасового поліпшення стану можливе погіршення із загостренням диспептичного синдрому. У переважної більшості хворих діарея супроводжується болем у животі різної інтенсивності, можлива анемія, збільшення розмірів печінки. Блювота виникає одночасно з діареєю, проявляється у 70-93% хворих дітей, як правило, спостерігається від 3 до 10 разів на добу і триває від 2-3 до 5-7 днів. Лихоманка з'являється з першого дня захворювання, температура тримається в межах 38 ° С від 1-го до 6-ти днів. Іноді можливі катаральні явища, ураження центральної нервової системи, які проявляються млявістю, апатією. Для ротавірусної інфекції характерно швидке поширення в колективах - в лікувальних, дитячих дошкільних установах. Вірус з кишечника, навіть після клінічного одужання може продовжувати виділятися впродовж  3 - 4 тижнів.

      Засоби специфічної терапії для лікування ротавірусної інфекції відсутні. На жаль, природний імунітет після перенесеного захворювання недостатньо надійний, на відміну від вакцинації, і можна хворіти кілька разів. Зменшення частоти і тяжкості захворювання у дітей раннього віку сприяє грудне вигодовування. Санітарно-гігієнічні методи профілактики, рекомендовані при всіх кишкових інфекціях, поширюються і на ротавірусну інфекцію. Це-миття іграшок, обробка та утримання в чистоті поверхонь, з якими контактує дитина, миття рук, ізоляція хворих. Дорослі в родині повинні розуміти, що при наявності у них будь-яких симптомів, мінімізувати спілкування з дітьми, так само, як і при респіраторних інфекціях.

    Однак найбільш ефективним методом профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація. З огляду на це, розроблена вакцина, яка довела високу ефективність. На жаль, в український національний календар вакцинація проти ротавірусної інфекції не входить, хоча сама вакцина в Україні зареєстрована і кожен бажаючий може вакцинуватися. Вакцинація показана всім дітям, починаючи з 6 до 24 тижнів життя. Для повного курсу вакцинації необхідно перорально ввести 2 дози вакцини з мінімальним інтервалом в 4 тижні.

        І, звичайно, в разі захворювання відразу звертайтеся за спеціалізованою медичною допомогою. Вчасно розпочате лікування в умовах стаціонару допоможе уникнути важких для здоров'я ускладнень.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь