Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому необхідно вакцинуватись вагітним?

Дата: 26.06.2024 10:19
Кількість переглядів: 43

Переваги вакцинації вагітних, як правило перевищують теоретичні ризики, коли ймовірність  виникнення захворювання є високою, а інфекція являє собою високим  ризиком для матері і дитини. Майбутні мами мають знати, що деякі інфекційні хвороби загрожують малюку вадами внутрішньоутробного розвитку чи передчасними пологами, а жінці – тяжкими ускладненнями та навіть смертю.

Єдиний спосіб захистити себе і малюка - зробити всі планові щеплення від інфекційних хвороб. На сьогодні відсутні докази щодо ризику плода від вакцинації.

 Які саме щеплення обов'язкові для вагітних?

- Особливої уваги заслуговує вакцинація вагітних від кашлюку. Кашлюк може бути смертельним для немовлят і маленьких дітей, адже дитина отримує своє перше щеплення від кашлюку в 2 місяці життя. До того часу вона не захищена від інфекції, тому важливо, щоб майбутня мама була вакцинована проти кашлюку і її антитіла отримала дитина.

 - Вагітні жінки, як і всі інші дорослі люди, мають кожні 10 років щеплюватися від дифтерії та правця. За відсутності щеплення навіть невагітним ці хвороби загрожують тяжким перебігом, ускладненнями. Без спеціалізованого лікування хворі у 100% випадків помирають. Тому вагітні мають двічі переконатися, що мають щеплення проти дифтерії та правця. 

  - Вагітна жінка, яка зробила щеплення від грипу під час вагітності, імунізує не тільки себе, але також і плід. Новонароджені рідше страждають від хвороб органів дихання в цілому і від грипу зокрема.

- Щеплення проти гепатиту В, його бажано отримати до настання вагітності, але можна й будь-коли упродовж неї, звернувшись до сімейного лікаря й придбавши вакцину власним коштом. 

Однак є щеплення, які є протипоказані вагітній жінці, а саме живі вакцини, оскільки вони містять живі , атенуйовані віруси та живі атенуйовані бактерії. Ці вакцини являють високий ризик для плоду, хоча насправді немає взаємозв’язку між вадами розвитку при народженні і вакцинацією вагітних. Тому випадкова вакцинація живими вакцинами зовсім не означає, що слід переривати вагітність.

Пам’ятайте, вагітність є особливим станом, особливо коли захищені Ви і Ваша дитина!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь