Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Туберкульоз

Дата: 24.06.2024 09:08
Кількість переглядів: 56

На тлі активності багатьох інфекційних хвороб одне з чільних місць займає туберкульоз. Хвороба, яка добре лікується при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Проте вона грізна своїми наслідками, а особливо у цей нелегкий час, коли різко погіршилося не тільки фізичне здоров’я, а і ментальне, та дає високий відсоток інвалідизації. Війна дала поштовх до масових міграційних процесів, що приводить до значних стресових реакцій та, в деякій мірі, до нехтування своїм здоров’ям. Особлива увага до наших військових, які боронять нашу державу в надскладних умовах. Все це, та ще низка факторів, сприяють виникненню туберкульозу. На цю хворобу може захворіти кожен. Не припустимо самостійно ставити діагноз туберкульозу та займатися самолікуванням.

Що таке туберкульоз? Це інфекційне захворювання. Його викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), що називається також паличкою Коха.

Що таке мультирезистентний туберкульоз? Він є формою туберкульозу, що резистентна до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. Цими препаратами є ізоніазид та рифампіцин. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.

Основними симптомами захворювання є:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

Які дослідження дозволяють встановити діагноз? Основними дослідженнями є огляд у лікаря, мікроскопічне дослідження мокротиння та рентгенологічне обстеження органів грудної клітки. Обсяг дослідження визначає лікар. Ваше завдання – вчасно до нього звернутися.

Як лікувати туберкульоз? Існують спеціальні протитуберкульозні препарати.

Хворому на туберкульоз лікар призначає комбінацію з кількох препаратів, що доповнюють одне одного. Курс лікування туберкульозу триває не менше шести місяців і у випадку мультирезистентної форми не менше двадцяти- двадцяти чотирьох місяців.

Найголовніше під час лікування – суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря і в жодному випадку не переривати розпочате лікування.

За період з 01 січня по 19 червня 2024 року на території діяльності Долинського ВСП на туберкульоз захворіли 20 осіб. Найбільше по Вигодській об’єднаній територіальній громаді – 10 осіб; в Долинській ОТГ – 6; по Болехівській міській раді – 4. Не реєструвалися випадки по Витвицькій територіальній громаді.

При регулярному проведенню лікування хворий на туберкульоз є безпечним для оточуючих. Запобігти хворобі можна. При перших симптомах звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Будьте здорові!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь