Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Трансжири в продуктах

Дата: 10.06.2024 09:48
Кількість переглядів: 44

Частіше за все українці помирають від серцево-судинних захворювань. Одна з вагомих причин цих захворювань - вживання трансжирів, які повільно нас вбивають. 

Що таке трансжири? Це різновид жирів, який зокрема утворюється під час смаження їжі. Ви вживаєте їх, якщо їсте продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів, снеки та смажену їжу, виготовлену поза домом. Та навіть споживаючи домашню їжу, смажену на олії, ви все одно споживаєте трансжири.

Трансжирні кислоти самі по собі мають природне походження, вони містяться у червоному м'ясі та молоці.  Такі трансжирні кислоти природного походження не є небезпечними, оскільки їх вміст у цих продуктах - незначний. А от трансжири, які продукуються під час промислової модифікації жирів, мають змінену формулу та шкодять людському організму. І такі трансжири дуже активно використовуються у виробництві харчових продуктів.

Найкращій вихід врятувати себе від холестеринових бляшок та надмірного споживання трансжирів – це  пильно ставитись до свого харчування та  уважно читати склад продуктів. Відрізняти шкідливі трансжири та розрізняти, під якими назвами вони можуть бути замасковані, - не так складно, як здається.

Вказівками на вміст трансжирів є:

Пальмова олія. Вона відноситься до трансжирів і є поширеним складником багатьох продуктів: від маргарину до кондитерської продукції, і нерідко присутня в легких готових закусках, випічці, фритюрах та інших смажених виробах. Проте ви не знайдете позначку "трансжири" на упаковці. Якщо бачите у складі пальмову олію, вживати цей продукт в їжу не варто.

Жири рослинного походження. Виробники використовують приблизно 200 альтернативних назв пальмової олії. Наприклад, "жири рослинного походження".

Гідрогенізований рослинний жир. В усьому світі трансжири так і називаються —  trans-fat, а у нас на маркуванні можна зустріти напис "гідрогенізований рослинний жир". Це також трансжир, варто про це пам'ятати. 

Окрім цього, з деякими продуктами слід бути особливо уважними. Якщо ви вже знаєте, що в кондитерських виробах трансжири будуть стовідсотково, то в деяких продуктах їх можна зустріти випадково, тож будьте обережними під час вибору:

Молочних продуктів. Їх фальсифікують найчастіше. Причому останнім часом кількість фальсифікату натурального вершкового масла і молочних консервів виросла в основному шляхом заміни молочного жиру рослинним, що зменшує собівартість продукції.

Сирів. Вони займають друге місце за частотою фальсифікацій. У 2020 році Антимонопольний комітет України оштрафував п'ять заводів на понад 30 мільйонів гривень за підробку масла не лише рослинними та молочними жирами, але й невідомими складниками. У деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів сягнув 90-100%, тож звертайте увагу на склад і цих продуктів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь