Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити?

Дата: 27.05.2024 12:53
Кількість переглядів: 119

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми сальмонели.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, кури) та людина.

Актуальним, в час війни, та постійним вимкненням електроживлення, є питання харчової безпеки. Адже будь-які порушення при зберіганні продуктів та приготуванні їжі з них може привести до захворювання та ускладнень після нього.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів; яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими.

Розвиток гострої форми захворювання та ускладнень залежить насамперед від імунологічного статусу людини – стану її імунітету, найбільше схильні до інфекції та ускладнень діти до трьох років.

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів.

Інфекції, викликані сальмонельозними хробаками, найчастіше зустрічаються у вигляді гострого гастроентериту або гострої діареї. З'являються нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С.

Зазвичай, самостійно відрізнити сальмонельоз складно, оскільки його симптоми типові і для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому, якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Як можна запобігти сальмонельозу:

  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
  • теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
  • розморожувати кури слід в холодильнику;
  • при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
  • дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
  • не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.

Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь