Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З Всесвітнім Днем охорони праці

Дата: 26.04.2024 10:32
Кількість переглядів: 29

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці. Цей день запроваджено з метою привернення уваги суспільства до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням. Цього року тема зосереджена на вивченні зміни клімату на безпеку та гігієну праці. З кожним роком наслідки зміни клімату стають все помітнішими, бо ми живемо в епоху глобального потепління та екстремальних погодних явищ.

   Мікроклімат середовища суттєво впливає на стан організму людини і її працездатність протягом робочого дня. Показники температури, відносної вологості, швидкості руху повітря, випромінювання нагрітих поверхонь характеризують середовище виробничого приміщення. За оптимальних кліматичних умов в організмі працівника, завдяки терморегуляції підтримується постійна температура тіла (36,6°). Кількість тепла, що утворюється в організмі, залежить від фізичного навантаження працівника, а рівень тепловіддачі від кліматичних умов виробничого середовища.

    При високій температурі повітря значна частина тепла втрачається випаровуванням. Разом з потом людина втрачає воду, мінеральні солі та вітаміни. Внаслідок чого порушується обмін речовин і відбувається зневоднення. Вологість повітря істотно впливає на самопочуття та працездатність.

   Різкі коливання температури в приміщенні, яке продуваються холодним повітрям, значно порушують терморегуляцію організму і можуть викликати простудні захворювання. Порушення теплового режиму приміщення провокує погіршення здоров’я та загострення хронічних хвороб. А підвищена температура приміщення(понад 24-25°С) може викликати головний біль, зниження уваги та працездатність. В умовах температури нижче (15-16°С) створюються всі умови для виникнення та загострення захворювань органів дихання і м’язово-суглобового апарату.

   Якщо у виробничих приміщеннях через технічну недосяжність в умовах повномасштабної війни використання кондиціонерів та витяжних систем може бути унеможливленим відключення електроенергії в наслідок ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури чи плановими вимкненнями з метою навантаження на електромережу потрібно встановити заходи щодо захисту від можливого охолодження:

- виділити спеціальні місця для обігріву;

- встановити засоби для швидкого та ефективного обігріву кінцівок;

- встановити внутрішньо-змінний режим праці та відпочинку;

- забезпечити працюючих засобами індивідуального захисту.

     Також на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур роботодавець зобов’язаний:

- обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки;

- відкоригувати розпорядок робочого дня, збільшити кількість технологічних перерв, забезпечити працівників питною водою;

- провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі запаморочення;

- доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях.

   Задача роботодавця, для збереження здоров’я та комфортного самопочуття працююче суспільство  забезпечити відповідним співвідношенням температурного режиму на робочому місці.

   Безпека не буває зайвою! Найвищою цінністю є людське життя!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь