Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КАШЛЮК

Дата: 23.04.2024 12:02
Кількість переглядів: 27

Унаслідок широкомасштабної вакцинації, проведеної у 1950-1960 роках у промислово розвинутих країнах сталося різке зниження захворюваності (більше ніж на 90%) і смертності від кашлюку.

Вакцинація запобігає тяжким проявам захворювання і захищає від ускладнень хвороби. Сформований внаслідок повного курсу вакцинації імунітет проти кашлюку зберігається впродовж 5-7 років на той період життя дитини, у якому хвороба перебігає найтяжче.

Інфекцію спричиняє бактерія. Захворювання характеризується ураженням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання, аж до його зупинки. Передається повітряно-крапельним шляхом від хворого. Часто повторно хворіють діти старшого віку та дорослі без типових ознак кашлюку, у яких хвороба перебігає легко. Але такі особливості призводять до того, що саме діти старшого віку та дорослі є тими, від кого заражаються малюки. Отже, важливо пам’ятати, що кашлюком хворіють у будь-якому віці, але в дітей першого року життя це захворювання перебігає вкрай важко і викликає такі ускладнення, як ураження легень (пневмонія) та ушкодження головного мозку (енцефалопатія). У маленьких дітей, особливо у немовлят, які хворіють на кашлюк, часто відмічається зупинка дихання, що може призвести до смерті.

За І квартал 2024 року по Україні зареєстровано 1006 випадків кашлюку, в тому числі 969 серед дітей. За аналогічний період в Івано-Франківській області захворіло 98 осіб, з них 96 – діти до 18 років.

У Долинській та Вигодській територіальних громадах відмічається зростання рівня захворюваності на кашлюк, так з початку 2024 року зареєстровано 7 випадків. Усі захворілі  - діти до 18 років, в основному ті, які не отримали свої щеплення згідно віку.

Тож бережіть своїх дітей – надолужте пропущені щеплення згідно календаря. Вакцинація є безпечною і ефективною та захищає майбутні покоління.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь