Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що потрібно знати про стрес?

Дата: 22.04.2024 16:52
Кількість переглядів: 26

Якщо наш організм перебуває у стресовій ситуації лише мить - нічого серйозного з нами не станеться. Гірше, коли ми перебуваємо у постійному стресі. Постійний стрес призводить до розвитку численних станів, що свідчать про порушення фізичного та психічного здоров'я, включаючи хронічну втому, метаболічні розлади (наприклад, діабет, ожиріння), депресію та імунні розлади.

Небезпечний не сам стрес, а тривалість реакції на нього та відсутність часу на відновлення, що впливає на тривалість життя. В умовах постійних хвилювань через загрозу військових дій із хронічним стресом стикається більшість людей. До можливих наслідків тривалого стресу відносяться:

Дисоціація

Безсоння

Почуття занепокоєння

Проблеми з диханням

Невроз та депресія

Вороже ставлення до людей

Думки про самогубство

Виходити з цього стану та переривати стресову реакцію можна навчитися. Насамперед, необхідний позитивний настрій:

Рухайтеся та займайтеся спортом:  Тренування імітують природну реакцію на стрес, використовуючи зміни у серцево-судинній системі, що виникають після стресу. Заняття спортом ініціюють виділення дофаміну, серотоніну та ендорфінів, що викликає почуття задоволення та спокою.

Медитуйте:  Медитація збільшує концентрацію гамма-аміномасляної кислоти, яка відповідає за процеси гальмування у нервовій системі. Це забезпечує зібраність та спокій. Новачкам варто починати з кількох хвилин медитації на день - від пʼяти до десяти. Так буде простіше звикнути та систематично виділяти час на заняття.

Дихайте: Глибоке дихання активує парасимпатичну нервову систему, збільшує тонус блукаючого нерва та заспокоює. Під час стресу ми дихаємо часто і поверхнево - на противагу цьому дихальні вправи повинні бути повільними та глибокими.

Вмивайте обличчя холодною водою: Це ефективний спосіб швидко заспокоїтись. Варто занурити обличчя у холодну воду, дихання сповільниться та стане глибшим, а пульс нормалізується.

Пишіть: Щоденники допомагають прогнозувати та планувати стресову ситуацію; це типова робота префронтальної кори, яка ефективно знизить градус стресу. Корисним буде письмово фіксувати моменти, коли у вас змінюється настрій і, наприклад, трапляється напад тривоги. Запишіть думку, яка промайнула у вас у голові, і підкріпіть або спростуйте її фактами. Це допоможе раціоналізувати почуття.

Піклуйтеся про себе: Щоб сформувати резильєнтність до стресу, важливо задовольняти потреби у русі, сні та здоровому харчуванні. Недосипання відчутно підриває стресостійкість.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь