Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ротавірусна інфекція

Дата: 27.03.2024 15:46
Кількість переглядів: 53

Фахівцями Долинського відділу Калуського районного відділу постійно здійснюється  моніторинг циркуляції ентеровірусів з об’єктів навколишнього середовища. Так, за результатами проведених лабораторних досліджень  проб стічних вод виявлено ротавірус. Це свідчить про циркуляцію вірусу в навколишньому середовищі, що є високою ймовірністю підвищення рівня захворюваності на ротавірусну інфекцію.

Також нагадуємо, що поліо-, ентеро-, ротавіруси є представниками кишкових вірусів, циркулюючи в навколишньому середовищі можуть стати причиною важкого захворювання, як поліомієліт.

Акцентуємо Вашу увагу на тому ,що ротавірусна інфекція, як і всі кишкові інфекції  передається фекально-оральним  шляхом через контакт із забрудненими поверхнями, їжею, водою, а також через прямий контакт з інфікованою людиною.  Найчастіше зараження відбувається взимку і навесні. 

Що таке ротавірусна інфекція і як попередити її?

 Ротавірусна інфекція( ротавірусний ентерит) – це захворювання, що вражає слизові оболонки ротоглотки і тонкого кишківника (ротавірусний гастроентерит, «кишковий  грип» )  і є найчастішою причиною тяжкої діареї у дітей, а  іноді і  смертельної.   Хворіють  в основному діти, а особливо немовлята та діти які відвідують організовані колективи, про те випадки захворювання зустрічаються і серед  дорослих. До 5-ти річного віку майже кожна дитина заражається ротавірусом принаймі один раз.

Найбільш характерним проявом гострої ротавірусної інфекції є DFV синдром: діарея, лихоманка, блювота.  Захворювання  проявляється такими симптомами як, загальна слабкість, підвищення температури тіла, нудота та блювання, діарея( у важких випадках до 15 разів на добу тривалістю від 3-х до 8-ми діб), біль у животі (переймоподібного чи постійного характеру),  іноді першіння в горлі і сухий кашель. У маленьких дітей захворювання може призвести до швидкої втрати рідини і дегідратації, що є дуже небезпечним. Найчастіше важкий перебіг спостерігається у невакцинованих дітей.

Після перенесеного захворювання формується імунітет, але не стійкий тому є велика ймовірність захворіти повторно.

Для діагностики ротавірусної інфекції  використовують експрес-тест.

Найкраща профілактика  була і залишається вакцинація дітей віком від 1,5 до 6 місяців. Вакцинація не входить до календаря профілактичних щеплень, тому Вам потрібно самостійно подбати про захист Вашої дитини.

Також профілактичні заходи включають: дотримання санітарно-гігієнічних правил (мити руки перед їжею,після вулиці, після вбиральні, коли руки візуально забруднені), проводити правильну кулінарну і термічну обробку їжі, вживання очищеної або кип’яченої води, ізоляція хворих та дезінфекційна  обробка  поверхонь.

Якщо Ви у себе чи у Вашої дитини запідозрили схожі симптоми захворювання, не гайте часу, а негайно зверніться за медичною допомогою до свого сімейного лікаря чи найближчого медичного закладу!

Будьте здорові!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь