Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцина від вітрянки

Дата: 04.03.2024 15:04
Кількість переглядів: 134

Випадки захворюваності на вітряну віспу продовжують реєструватися. І нас часто запитують чи можна вакцинуватися, якщо були в контакті з хворим?

За контакту людини, що раніше не хворіла і не вакцинована, з хворою на вітряну віспу або оперізуючий герпес, їй рекомендується прищепитися від вітрянки. Цей спосіб екстреної профілактики дозволяє не захворіти на вітряну віспу, якщо імунізація проводиться протягом 3-4 діб після контакту з зараженим. Якщо людина не пам'ятає, чи хворіла вона в дитинстві і чи робилося їй щеплення, їй також слід вакцинуватися.

Тривалість ефекту щеплення від вітряної віспи залежить від стану імунітету людини, але за даними дослідників становить щонайменше 7-10 років. Вакцинація від вітряної віспи формує тривалий імунітет, тому дитині або дорослому достатньо щеплюватися раз на десять років. Дворазове введення вакцини забезпечує формування стійкості до інфекції у більш ніж 92% людей, тоді як одне щеплення призводить до вироблення імунітету приблизно у 80% вакцинованих.

В Україні розроблено офіційний календар щеплень. Згідно з ним, дітям щеплення від вітрянки можна робити в будь-якому віці, починаючи з 9 місяців, за відсутності протипоказань (імунодефіциту, гострих чи хронічних хвороб у період загострення, тяжких неврологічних патологій). Вакцинація від вітряної віспи не є обов'язковою в Україні, тому батькам необхідно самим перейматися цим питанням та звернутися до лікаря.

Для імунізації проти вітрянки дитині необхідно запровадити дві дози живої вакцини. Дворазова вакцинація призводить до виникнення стійкого імунітету до вітрянки у 99% дітей. На розвиток імунітету до захворювання витрачається близько 6 тижнів. Щеплення від вітрянки рекомендують робити двічі: першу дозу вакцини вводять у однорічному віці, а другу — у 4-6 років. Якщо вакцинація не була проведена в рекомендовані терміни, дитині до 13 років також слід зробити два щеплення: друге з них роблять не раніше, ніж через 3 місяці після першого. Після 13 років дітей вакцинують дворазово з інтервалом між щепленнями щонайменше чотири тижні. Вакцину від вітрянки дітям можна вводити одночасно з будь-яким іншим щепленням, крім БЦЖ.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь