Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фітосанітарна безпека – підсумки роботи Держпродспоживслужби Прикарпаття у 2023 році

Дата: 08.02.2024 11:00
Кількість переглядів: 78

Подаємо до уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2023 рік у сфері фітосанітарної безпеки.

Карантин рослин. Протягом 2023 року основне завдання було скеровано на:

- охорону території України від занесення регульованих шкідливих організмів;

- виявлення, локалізацію і ліквідацію регульованих шкідливих організмів;

- здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму і проведення заходів з карантину рослин при вирощуванні, зберіганні та використанні об’єктів регулювання.

При ввезенні з-за кордону доглянуто 1153 т продовольчих, фуражних, технічних об’єктів регулювання, 694 м3 лісоматеріалів, 33916 одиниць садивного матеріалу, 648 шт піддонів, 59 т виробів з деревини. При ввезенні імпортних об’єктів регулювання були виявлені порушення фітосанітарних вимог України щодо ввезення дерев’яного пакувального матеріалу. Складено та надано в Департамент фітосанітарної безпеки 3 повідомлення.

На експорт з області доглянуто та відправлено 257569 т продовольчих, фуражних, технічних об’єктів регулювання, 191548 м3 лісоматеріалів, 482503 шт. піддонів та 261875 одиниць садивного матеріалу, 16188 т виробів з деревини. На експортні вантажі видано 13905 фітосанітарних сертифікати.

В межах України видано 36 карантинних сертифікати на 331 т продовольчих, фуражних та технічних матеріалів, 54 м3 лісоматеріалів, 20000 шт. ялинок новорічних, 1200 шт. піддонів.

За зверненням суб’єктів господарювання проведено реєстрацію 86 осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання та внесено їх до загальнодержавного реєстру.

Для своєчасного виявлення на території області вогнищ регульованих шкідників, збудників хвороб рослин і бур’янів, організації боротьби з ними і запобігання їх подальшого розповсюдження спеціалісти управління зі спеціалістами сільськогосподарських підприємств всіх форм власності, установ і організацій, проводили систематичні обстеження сільськогосподарських, лісових та інших земельних угідь, а також присадибних ділянок, теплиць.

Для встановлення фітосанітарного стану території області, державними фітосанітарними інспекторами обстежено 11803 га сільськогосподарських угідь на виявлення карантинних організмів і 542 га лісових насаджень. Встановлено 47 ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів на загальній площі 1400 га. Обстежено 17445 га сільськогосподарських культур для експорту в КНР.

Запроваджено карантинний режим на:

- західного кукурудзяного жука на площі – 133,69 га.

Скасовано карантинний режим на:

-   західного кукурудзяного жука на площі – 1763,31 га;

-   амброзію полинолисту на площі – 0,5 га;

-   золотисту картопляну нематоду на площі – 0,77 га.

На території області обмежено розповсюджені наступні карантинні організми:

- американський білий метелик на площі – 58,3 га;

- західний кукурудзяний жук на площі – 416,03 га;

- рак картоплі на площі -  15,604 га;

- золотиста картопляна нематода на площі -  2,21 га;

- амброзія полинолиста на площі – 6,01 га.

В інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» проведено оформлення 528 справ.

Захист рослин, фітосанітарна діагностика та прогнозування.

Фітосанітарна ситуація протягом вегетаційного періоду 2023 року в посівах с/г культур була складною, але контрольованою. Значна кількість опадів та висока температура повітря протягом вегетації сприяли шкідливості шкідників та масовому розвитку чисельних хвороб польових і плодово-ягідних культур, росту бур'янів.

 Спеціалістами управління здійснювався фітосанітарний моніторинг понад 176 ентомологічних і фітопатологічних об’єктів. Проведено обстеження на встановлення фітосанітарного стану посівів с/г культур та багаторічних насаджень на площі 347,56 тис.га контрольними обстеженнями та на площі 32,43 тис. га – маршрутними обстеженнями.

На основі фенологічних спостережень, фітосанітарного стану посівів та температурних показників було складено 209 інформаційних повідомлень, 119 термінових сигнальних повідомлень та 6 місячних прогнозів про появу та розвиток шкідливих об’єктів на посівах сільськогосподарських культур та надіслано РДА, керівникам с/г підприємств та ОТГ.

Постійний контроль за фітосанітарним станом дозволив своєчасно реагувати на загрозу від забур’яненості, ураження хворобами і пошкодження шкідниками. На основі даних моніторингу розвитку та поширення шкідливих організмів в посівах с/г культур, було організовано та здійснено контроль за проведення захисних робіт з використанням як хімічного так і біологічного методів захисту.

Всіма суб’єктами господарювання області, захист посівів с/г культур було проведено на площі 901,31 тис. га, що становить 113 відсотків до прогнозу обробітків. З них: хімічним методом оброблено – 884,84,  біологічним – 16,47 тис. га.

 Від хвороб посіви було захищено на площі – 264,33 тис. га, від бур’янів -  362,98 тис. га, шкідників 240,71 тис. га (з них мишоподібні гризуни 1,58 тис. га), що більше ніж у 2022 році. Десикація посівів склала 16,93 тис. га.

Всіма суб’єктами господарювання використано – 779,7 тонн пестицидів, з них хімічних препаратів 764,66 т.

Пестицидне навантаження на 1 гектар с/г угідь становить 1,86 кг, проти 1,68 кг в 2022 році.

Організовано та проведено навчання 196-ох осіб, діяльність яких пов’язана із пестицидами і агрохімікатами та їх торгівлею із видачею відповідних свідоцтв та посвідчень на право здійснення робіт.

Насінництво та розсадництво.

Проведено моніторинг у сфері обігу насіння на наявність підтверджуючих документів про посівні і сортові якості насіння та обсягів їх реалізації в місцях роздрібної торгівлі у 85 суб’єктів господарювання. В результаті проведеного моніторингу, у 30 із 85 суб’єктів господарювання (35%), виявлено відсутність на окремі партії насіння підтверджень про їх посівні якості. Рекомендовано направити дане насіння в лабораторію для дослідження на схожість, або зняти з реалізації.

Проведена організаційна робота з керівниками сільськогосподарських підприємств з питань перевірки насіння на посівні якості, за результатами якої, відправлено в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» 912 зразків насіння на визначення їх посівних якостей, від партії 5889 тонн.

Державний нагляд. Планові заходи державного нагляду (контролю) не здійснювались у зв’язку із дією постанови КМУ від 13.03.2022 року № 303. Проведено 2 позапланові перевірки за зверненням фізичних осіб. Виявлено 1 порушення та надано припис. Отримано відповідь про усунення виявленого порушення.Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь