Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захист прав споживачів та контроль за регульованими цінами – підсумки роботи Держпродспоживслужби Прикарпаття у 2023 році

Дата: 08.02.2024 10:59
Кількість переглядів: 49

Подаємо до уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2023 рік у сфері захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами.

 

Контроль у сфері торгівлі, робіт, послуг та регульованих цін.  Протягом звітного періоду до відділу надійшло 310 звернень громадян щодо можливого  порушення законодавства про захист прав споживачів та у сфері державних регульованих цін, з яких задоволено 115, роз’яснено 141 та надіслано за належністю 55.

Незадоволення споживачів викликає неналежна якість надання послуг з виготовлення меблів та житлово-комунальних послуг, придбання складно побутової техніки яка не відповідає вимогам нормативно правових документів.

Серед отриманих звернень громадян щодо якості товарів споживчого ринку більшість стосується якості непродовольчих товарів, а саме:                    складно-побутової техніки, гарантійного ремонту електротоварів, взуття, одягу, мобільних телефонів та придбання товарів поза межами торгівельних приміщень з використанням ресурсів електронної комерції. 

При попередньому розгляді звернень спеціалісти відділу  та консультативних центрів в містах і районах області посприяли в поверненні споживачам  236,67 тис. грн.

Окрім  розгляду звернень споживачів спеціалістами відділу проведено 3 позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сфері державних регульованих цін, виявлено у 3 випадках порушення, застосовано санкцій на суму 11,3 тис.  грн,  які добровільно оплачено в повному обсязі.

Ринковий та метрологічний нагляд. В 2023 році працівниками відділу ринкового та метрологічного нагляду проведено: 6 планових перевірок характеристик продукції, за результатами яких встановлено 6 порушень. Кількість перевіреної продукції, що не відповідає встановленим вимогам технічних регламентів12 шт.(од.) Застосовано 24 обмежувальних (корегувальних) заходів та 1 рішення про внесення змін до рішень. З метрологічного напрямку отримано 1 звернення, з них: задоволено – 1.

Контроль за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства. У 2023 році сектором контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства досліджено 522 рекламоносії, заведено 51 справу, з них, розглянуто 50 справ про порушення законодавства про рекламу.

За результатами розгляду справ винесено 50 рішень про накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу на загальну суму 166973 грн., з них: 42 штрафи на суму 93 тис. грн. сплачено добровільно та 8 рішень на суму 74 тис. грн. направлено до суду, з метою примусового стягнення.

Крім цього, видано 11 приписів про усунення порушень відносно тих суб’єктів реклами, які на час розгляду не повідомили про усунення порушень, прийнято 8 рішень про визнання реклами недобросовісною та 3 рішення про зупинення розповсюдження зовнішньої реклами.

За звітній період було надано 195 консультацій з питань розміщення та дотриманням вимог щодо змісту реклами. Розповсюджено 18 статей та виступів з питань реклами через ЗМІ та інтернет-мережу.

Також, звітному році на адресу управління надійшло 6 звернень від громадян щодо порушення норм антитютюнового законодавства. На підставі звернень та погоджень проведено 6 позапланових перевірок, за результатами яких у 4 суб’єктів господарювання виявлено порушення вимог п.2, п.14 ч.2 та ч.4 ст.13, ч.1 ст.16, ч.1 ст.16-1, ч.1 ст.16-2 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», та винесено 7 постанов про накладення стягнень на суму 123000 грн, які сплачено добровільно.

Крім цього, управлінням протягом року проведено активну просвітницько-роз’яснювальну роботу з громадськістю, в тому числі: з школярами, студентами, суб’єктами господарювання, представниками органів місцевого самоврядування та громадських організацій, а також розповсюджено через медіа, соцмережі, сайти органів виконавчої та місцевої влади інформаційні матеріали, соціальні відеоролики про шкідливість куріння.


Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь