Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Афлатоксин

Дата: 05.02.2024 15:07
Кількість переглядів: 271

З 05 по 11 лютого проводиться   інформаційний тиждень до  Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається щорічно 4 лютого. Оскільки онкологічні захворювання посідають друге місце в світі за поширеністю та є основною причиною смертності - про них потрібно говорити! А особливо, про фактори ризику ( фізичні, біологічні, хімічні), які призводять до онкології. Про один із них розповімо Вам сьогодні.

        Афлатоксин – хімічний канцероген, який є дуже токсичний. Це  найсильніший канцероген, виявлений на даний момент. Оскільки він може викликати рак печінки, його було зараховано до канцерогенів ВООЗ Інститутом раку ще в 1993 році. Афлатоксин в основному шкодить печінці, яка, крім канцерогенності та мутагенності, знижує імунітет. Багато епідеміологічних даних показують, що хворі на гепатит В та носії вірусу гепатиту В частіше страждають від гепатоцелюлярної карциноми під впливом афлатоксинів, ніж здорові люди.

        Афлатоксин є у вигляді домішок у складі харчових продуктів. Забруднюючі речовини можуть потрапляти в їжу випадково у вигляді компонентів-забруднювачів, а іноді їх вводять спеціально у вигляді харчових добавок, коли це, нібито, пов’язано з технологічною необхідністю. У їжі забруднюючі речовини можуть в певних умовах стати причиною харчової інтоксикації, що є небезпекою для здоров’я людини.

        Афлатоксин зустрічається в кукурудзі, арахісі, бразильських горіхах, бавовняних насінні і фісташках. Але також може бути в таких  продуктах, як просо, мигдаль, кеш'ю, чилі, кава, спеції, олійне насіння або сухофрукти.

        Афлатоксин може бути і в молочних продуктах(коли  корови їдять заражений корм). Він секретується з молоком і може також бути присутнім в сирі та інших молочних продуктах.

       Хімічні речовини, які потрапляють в продукти харчування з довкілля, ство-рюють проблеми, рішення яких є насущною необхідністю. Значення проблеми безпеки продуктів харчування постійно зростає, оскільки саме забезпечення без-пеки продовольчої сировини і продуктів харчування є одним з основних чинників, що визначають здоров’я людей і збереження генофонду.

 В умовах зростаючого забруднення продуктів харчування сторонніми речовинами на перший план необхідно виносити питання правильного харчування. Ну і звісно, купуючи продукти харчування читайте, який склад зазначений на упаковці. Це найкращий спосіб убезпечити себе від потенційно небезпечних та шкідливих продуктів харчування.

Бережіть себе та будьте здорові!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь