Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лістеріоз

Дата: 30.11.2023 10:29
Кількість переглядів: 112

Слабкість, підвищена температура, діарея, блювання - симптоми, які ми звикли  відносити до харчового отруєння, однак інколи це може бути таке захворювання як лістеріоз. 

Лістеріоз: невидима загроза для людей зі зниженим імунітетом. 

Лістеріоз — інфекційна хвороба тварин і людини, яку спричинюють бактерії роду Listeria, що знаходяться у воді та ґрунті, де при низьких температурах зберігаються роками, і найчастіше дане захворювання спостерігається у людей, які доглядають за тваринами. А також, можливе зараження пов‘язане зі споживанням немитих овочів, та вживанням продуктів тваринництва  (м‘ясної та молочної продукції).

Найбільшу загрозу лістеріоз становить для людейз  імунодефіцитними  станами, для осіб похилого віку та вагітних жінок, призводячи до фатальних наслідків для плода та новонародженої дитини.

З появою перших симптомів лістеріоз можна сплутати з харчовим отруєнням, адже  скарги ідентичні: діарея, блювання, підвищена температура тіла, слабкість. Однак у випадку прогресування хвороби уражається центральна нервова система (головний мозок) з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку, а також захворювання проявляється септичними проявами, абортами, маститами. Тому важливо звернутися до лікаря, якщо з‘явились ознаки харчового отруєння. Крім того, може бути ангінозно-септична форма, яка нагадує ангіну.

Можлива і хронічна (безсимптомна) форма захворювання. В цьому випадку збудник може знаходитися в організмі дуже тривалий час і при цьому не буде проявляти жодних клінічних симптомів. Лише зрідка лістеріоз може давати загострення: легкі грипоподібні захворювання.

Запобігти даному захворюванню досить легко! Основні заходи профілактики лістеріозу полягають у дотриманні заходів особистої гігієни - мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць, а також перед вживання їжі. Не використовуйте воду з невідомих джерел. Ретельно мийте овочі та фрукти, а також правильно зберігайте продукти харчування та піддавайте термічній обробці! 

 

Бережіть себе та дбайте про своє здоров‘я!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь