Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Аскаридоз

Дата: 31.10.2023 10:16
Кількість переглядів: 42

Одним з найбільш поширених гельмінтозів людини в Україні є аскаридоз, який посідає друге місце серед паразитарних інвазій.
      Аскаридоз — це поширене інфекційне захворювання, що характеризується ураженням тонкого кишечника глистами-аскаридами. Сприйнятливість до гельмінтозу загальна, але у дітей ця хвороба трапляється частіше, ніж у дорослих. Ураження аскаридозом відбувається впродовж року, але найбільша  кількість випадків реєструється після літньої пори. Захворюваність зростає при контактуванні людини з грунтом, а також при вживанні немитих ягід , овочів, фруктів та зелені вирощених на забрудненому грунті, пісочницях через руки і іграшки. Яйця аскарид широко поширені у навколишньому середовищі, роками зберігаючись у ґрунті.
      Шлях зараження аскаридозом — фекально-оральний. Джерелом зараження є хвора людина. Яйця аскарид потрапляють в організм шляхом їх проковтування у разі вживання забруднених продуктів, а також у разі недотримання правил гігієни. Чутливість до аскаридозу висока, тому потрапляння в організм навіть одиничних зрілих форм може викликати захворювання.
      Симптоми можуть залежати від стадії життєвого циклу аскарид. Через кілька днів після ураження аскаридозом у хворого в початковій стадії спостерігається загальна  слабість, втомлюваність, іноді підвищення температури вище 37°С, висипка у вигляді кропивниці на ногах і руках. Рідше при інтенсивних зараженнях проявляється легеневий синдром (кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною). У другій стадії аскаридозу у хворих виникає нудота, слинотеча, біль в животі, часто переймоподібний, понижений апетит, проноси чи закрепи, зниження ваги. У дітей нерідко виникає блювота і підвищення температури до 38-40°С, головні болі, головокружіння, подразливість, неспокійний сон (скрегіт зубами уві сні), а в окремих випадках можуть виникати судоми.
      Лікування аскаридозу необхідне у всіх випадках інвазії, незалежно від стадії хвороби та наявності симптомів. Медикаментозна терапія цього захворювання полягає у призначенні антигельмінтних препаратів, антигістамінних і ентеросорбентних засобів.
      Щоб попередити зараження аскаридозом необхідно дотримуватись наступних рекомендацій: мити овочі та фрукти перед споживанням, дотримуватись правил особистої гігієни - мити руки перед кожним споживанням їжі та після кожного відвідування вбиральні, а також стежити за дітьми, щоб вони не брали до рота забруднені іграшки.
Саме дотримання таких елементарних правил може вберегти від небажаних гостей.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь