Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Все, що треба знати про вакцинацію

Дата: 23.10.2023 09:44
Кількість переглядів: 73

Мрія кожної мами – здоров’я своєї дитини. Коли дитина цілком здорова, то нічого не страшно! Усередині сім’ї панує спокій і гарний настрій. Але варто малюку захворіти, як відразу починається паніка. Добре, якщо захворювання легке: ГРВІ, застуда, нежить. При своєчасному лікуванні воно швидко проходить. І набагато гірше, якщо це небезпечна хвороба: кашлюк, кір, краснуха … Так, захворювання зараз не так поширені, як раніше, проте періодично спалахи з’являються. І, щоб бути у всеозброєнні, необхідно вакцинуватися згідно з календарем щеплень.

            За підсумками проведеного аналізу рівень охоплення щепленнями залишається нижчим за рекомендований. Однією з причин є значна кількість відмовників до проведення профілактичних щеплень як серед дитячого так і серед дорослого населення. Враховуючи постійний ефект накопичення нещеплених осіб,  найближчим часом можна очікувати повернення спалахів та епідемій.

           Що таке вакцинація?  Вакцинація – це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть з ними контактувати. Імунна система  реагує на введену вакцину і виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином, формується захист проти хвороби. Вакцинація буває як однократною (кір, паротит, краснуха, туберкульоз) так і багатократною (поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець). Кратність говорить про те, скільки дитина має отримати вакцини для вироблення імунітету. Небезпечно переривати почату схему вакцинації, особливо проти дифтерії, оскільки недостатня кількість вакцини може призвести не до вироблення імунітету, а до неадекватної реакції при зустрічі зі збудником, що небезпечніше, ніж прості захворювання. Тому, якщо почали робити щеплення, то зробіть їх повністю.

           Ревакцинація – захід, спрямований на підтримання імунітету, виробленого попередніми вакцинаціями. Зазвичай проводяться через декілька років після вакцинації.

           Сьогодні держава забезпечує безкоштовну, гарантовану вакцинацію проти 10 захворювань: туберкульозу, вірусний гепатит B,  дифтерії, правецю, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції,  кору, епідемічного паротиту, краснухи. Вакцинація в Україні проводиться у відповідності до Календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

            Батьки  повинні  знати про можливі негативні наслідки вакцинації для дітей й обов’язково проконсультуватись з цього приводу із спеціалістом. Перед щепленням малюка обов’язково має оглянути лікар. Якщо дитина хвора, то потрібно почекати до її повного одужання, потім знову піти на прийом до лікаря і тільки тоді, якщо все добре, зробити щеплення.

            Усі щеплення проводяться у пунктах щеплень в закладах охорони здоров’я та тільки зареєстрованими в Україні вакцинами, які пройшли контроль на відповідність державних та міжнародних стандартів.

             Не будьте байдужими до здоров’я своїх дітей, не відмовляйтесь від профілактичних щеплень, а при підозрі на захворювання  -  не займайтесь самолікуванням, негайно звертайтесь до лікаря!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь