Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всесвітній день серця

Дата: 28.09.2023 16:40
Кількість переглядів: 91

Щорічно 29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Ця подія проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоровя з 2000 року.

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань - це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

Водночас у більшості випадків хворобам серця можна запобігти і це залежить саме від Вас:

Будьте активними. Вгору-вниз: фізична активність може знизити ризик розвитку захворювань серця. Цеефективний спосіб підняти настрій та уникнути наслідків стресу. Займайтеся 30 хвилин 5 разів на тиждень. Це може бути будь-який вид активності, що змушує вас дихати важче, а ваше серцебитися швидше.

Слідкуйте за вагою. Надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Харчуйтеся здоровою, збалансованою їжею. Щодня їжте овочі і фрукти, а от жирів і цукру якомога менше. Їжте більше клітковинипринаймні 30 грам над день. Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна (що менше зерно оброблене, то краще), фрукти та овочі. Їжте рибу принаймні двічі на тиждень, у тому числі порцію жирної риби, адже вона є потужним джерелом омега-3 жирних кислот, які захищають від проблем з серцем. Вагітні жінки та ті, які годують груддю, не повинні вживати більше двох порцій жирної риби на тиждень.

Вживайте менше солі. Щоб кровяний тиск був у нормі, приберіть сільничку зі столу, додавайте менше солі під час готування їжі. Щойно ви звикнете до менш соленої їжі, ви зможете відмовитись від солі повністю. Остерігайтеся готових продуктів з високим вмістом солі. Більша частина солі, яку ми вживаємо, знаходиться у їжі, яку ми купуємо. Рекомендована щоденна норма 5 г соліце близько однієї чайної ложки.

Менше алкоголю та тютюну. Не забувайте, що алкоголь калорійний, і його надмірне вживання не лише може додати ваги, але й збільшує ризики серцево-судинних захворювань. Більше 50% усіх захворювань, що є причиною смерті курців, приходиться на долю серцево-судинних захворювань. Масове поширення куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців, на відміну від тих людей, що не курять, в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія, інші захворювання серця.

В організмі досить парних органів і лише серце на самоті.

Бережіть серце!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь