Чим небезпечний ієрсиніоз?
Час від часу появляються повідомлення про захворювання, які не дають спалахів, але грізні своїми ускладненнями. До таких захворювань належить ієрсиніоз, який називається «хворобою з холодильника».
Серед всіх інфекційних захворювань ієрсиніоз займає 7 місце по розповсюдженості. Нещодавно такий випадок зареєстрований і в Долинській територіальній громаді
Ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком аутоімунних ревматичних захворювань.
Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит та інші.
Саме, через здатність хвороби імітувати інші патології, правильний діагноз відразу ставлять лише в третини хворих!!!
Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника. Оскільки, низька температура, висока вологість є ідеальними умовами для розмноження збудника.
Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній.
Окрім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді.
Тому майте на увазі – безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричних упаковках. Також захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни:
- ретельно очищати та мити овочі, фрукти;
- своєчасно очищати та мити холодильник;
- попереджувати розмноження гризунів в підвалах та овочесховищах;
Бережіть своє здоров’я!
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)