Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поліомієліт

Дата: 23.08.2023 16:45
Кількість переглядів: 64

Фахівцями Долинського відділу Калуського районного відділу відповідно до наказу МОЗ № 196 від 14.07.1998 року здійснюється  моніторинг циркуляції ентеровірусів в об’єктах навколишнього середовища з колектора інфекційного відділу КНП ДБЛ Долинської МР ( щомісячно), з каналізаційних колекторів Долина ТзОВ Уніплит, очисних споруд ВУВКГ на етапі доочистки.  Впродовж 2023 року при дослідженні проби води методом ПЛР – ентеро-, поліо-, ротавірусів не виявлено.

Поліо-, ентеро-ротавіруси є представниками кишкових вірусів, циркулюючи в навколишньому середовищі можуть стати причиною важкого захворювання, як поліомієліт.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання людини вірусної етіології, яке виникає в результаті інфікування вірусами поліомієліту (I, II та III типів), які вражають нервову систему і за лічені години можуть привести до паралічу.
Найнебезпечніші – дикі штами поліовірусу, які сприяють розвитку гострого паралітичного поліомієліту.

Збудник поліомієліту – вірус, який зберігається до 2-3 місяців у воді, на предметах навколишнього середовища (іграшках, посуді, білизні та інших предметах). Кип’ятіння знешкоджує вірус. Він швидко гине під дією дезінфікуючих розчинів, антисептиків, ультрафіолетового і сонячного опромінювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду. Хворі та здорові вірусоносії найбільш заразні в перші дні хвороби, коли вірус розмножується в носоглотці та виділяється при кашлі, чханні чи розмові у повітря. Проте основна маса збудника попадає в навколишнє середовище з екскрементами протягом 4-7 тижнів і навіть місяців (до 4-х місяців).

Захворювання проявляється лихоманкою, втомою, головним болем, блювотою, слабкістю м’язів шиї і болем в кінцівках. Деякі випадки можуть протікати без симптомів,  проте можуть заражати інших.

  Найчастіше хворіють діти віком до 5-ти років які не вакциновані від поліомієліту, а також дорослі ( в більшості з тяжкими формами).

З метою профілактики захворювання дітям необхідно робити щеплення, які входять до Національного календаря щеплень. Календарем передбачена вакцинація дітей проти поліомієліту у віці 2,4,6 місяців, з наступною ревакцинацію у віці 18 місяців, 6 років та 14 років.

Велике значення у захисті дитини від поліомієліту відіграє дотримання правил особистої гігієни. Батькам слід навчити дітей постійно мити руки з милом. Частіше проводити вологе прибирання в оселі, провітрювати приміщення декілька разів за добу. Вживати тільки кип’ячену або спеціальну воду для пиття (бутильовану). Овочі і фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити під проточною водою і ополіскувати кип’яченою або бутильованою водою. При купанні у водоймах запобігати потраплянню води у ротову порожнину.

Проведення цих заходів є умовою остаточної перемоги над поліомієлітом!

Фото без опису

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь