Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Туберкульоз – це не вирок!

Дата: 16.08.2023 13:31
Кількість переглядів: 84

Туберкульоз є соціально значущим і небезпечним інфекційним захворюванням, яке зустрічається не тільки серед дорослого населення, але і серед дітей. На даний час проблема туберкульозу серед дітей є актуальною, оскільки епідемічна ситуація з туберкульозу в Україні все ще залишається складною. Швидке поширення стійкого  до ліків збудника туберкульозу може стати загрозою до невиліковного туберкульозу . Близько 50% вперше виявлених хворих виділяють збудника в навколишнє середовище при розмові, кашлі чи чханні.

Якщо людина не лікується вона може інфікувати до 10-15 осіб у рік, проте не кожний може захворіти, найбільш схильні до туберкульозної інфекції особи з групи ризику зокрема:

  • Діти , де у родині є хворий на туберкульоз;
  • Не щеплені діти;
  • Діти та дорослі , що страждають такими захворюваннями як, цукровий діабет, рак, ВІЛ-інфекція, хворі з хронічними захворюваннями різних органів і систем;
  • Особи , які зловживають алкоголем та токсикомани;
  • Особи соціального ризику.
  • Найбільш сприятливі до туберкульозу грудні діти та діти першого року життя , у яких ще не розвинувся специфічний та неспецифічний імунітет.

Що таке туберкульоз?

Туберкульоз – це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії туберкульозу, або палички Коха, які надзвичайно стійкі до впливу різноманітних природних факторів.

Основним джерелом туберкульозної інфекції є людина, хвора на туберкульоз, яка виділяє мікобактерії з мокротинням, що знаходиться в близькому оточенні, перш за все - у сімейному колі. Щоб не пропустити захворювання на туберкульоз та вчасно звернутись за медичною допомогою необхідно пам’ятати про симптоми захворювання, які на ранніх етапах можна легко сплутати з іншими захворюваннями . До симптомів туберкульозу належать: слабкість, відсутність апетиту, кашель більше 2-х тижнів, тривале підвищення температури (37о С  і вище, нічна пітливість, втрата ваги, погіршення сну, неприродна блідість шкіри, поява блиску в очах.

Актуальні методи профілактики туберкульозу у дітей та підлітків!

  • Основним методом специфічної профілактики, є вакцинація дітей (БЦЖ), яку здійснюють здоровим дітям на 3-5-й день життя.
  • Регулярні  медичні огляди.
  • Дотримання правил особистої гігієни та гігієни приміщень.
  • Повноцінне та раціональне харчування.
  • Ведення здорового та активного спосібу життя.

Пам’ятайте  туберкульоз – це не вирок ні для дорослих, ні для дітей! Його можна вилікувати, якщо вчасно звернутися за медичною допомогою і дотримуватися всіх рекомендацій.

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь