Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вберегти себе і своїх дітей від інфекції?

Дата: 15.08.2023 14:11
Кількість переглядів: 59

Кишкові інфекції – це велика група патологій, причиною розвитку яких є проникнення в шлунково-кишковий тракт патогенних бактерій або вірусів, джерелом зараження яких можуть бути брудні руки, вода, предмети побуту та продукти харчування.

Які небезпеки інфекційної природи підстерігають нас і наших дітей спекотної пори року?

Саме літньої пори діти не відвідують школу, а значить, частіше надані самі собі, адже у батьків канікул, на жаль, немає. Ось і виходить, що протягом дня дитина їсть що хоче, не стежить за гігієною, а може ще і збігати до найближчої водойми, покупатися з друзями. Все це призводить до виникнення різних епідеміологічних небезпек.

І хоча влітку,  відступають респіраторні інфекції, але розслаблятися не доводиться, оскільки починається боротьба з кишковими інфекціями та гострими харчовими отруєннями. Крім того, останніми роками багато інфекційних захворювань взагалі ведуть себе нетипово, то ж іноді невідомо, чого чекати від тієї або іншої хвороби.

Кишкові інфекції

Це дуже поширена проблема, не дивлячись на всі заходи профілактики та щорічні попередження.

Якщо говорити про кишкові інфекції, то на перший план виходять, звичайно, харчові токсикоінфекції. Саме вони зустрічаються влітку найчастіше. Справа в тому, що спека за лічені години може зробити навіть свіжий продукт непридатним для вживання. Що ж говорити про м’ясо та рибу, які не пройшли достатньої термічної обробки?! Небезпеку також представляють продукти харчування, які не належним чином готувалися чи зберігалися.

Більш того, можна придбати вже протермінований продукт. Саме тому, варто бути особливо уважними при покупці продуктів, особливо тих, які швидко псуються, тобто м’яса, птиці, риби, молочних продуктів, яєць тощо. Загроза криється ще й у тому, що продукт на перший погляд може здаватися абсолютно нормальним і, тим не менш, він вже зовсім не придатний до вживання.

Харчову токсикоінфекцію можуть спровокувати сальмонели, стафілокок та інші бактерії та паразити. В умовах підвищених температур вони розмножуються дуже швидко. Більш того, багато з них виживають навіть в умовах заморожування. Тому не варто думати, що якщо продукт зберігався в холодильнику, то ви абсолютно захищені.

Остерігатися варто не тільки зіпсованих продуктів харчування. Джерелом кишкових інфекцій також можуть стати, наприклад, водойми. Багато водойм не придатні для купання, але люди продовжують плескатися в них, абсолютно не думаючи про шкоду, яку можуть завдати своєму здоров’ю.

Наприклад, кишкова паличка прекрасно почувається і розмножується у водоймах особливо з теплою стоячою водою.

Звичайно, не варто забувати і про особисту гігієну. Брудні руки, погано вимитий посуд, немиті овочі та фрукти несуть в собі потенційну небезпеку заразитися кишковою інфекцією.

Які симптоми вказують на те, що ми маємо справу з кишковою інфекцією?

Прояву хвороби завжди щось передує. Або ви з’їли щось несвіже, тістечко з кремом, наприклад, або виїжджали на природу і купалися в озері. На рівному місці хвороба виникнути не може. Що ж стосується симптомів кишкових інфекцій, то вони досить добре відомі багатьом:

-гострий початок;

-різке підвищення температури тіла;

-блювання;

-діарея

А вже далі зневоднення, яке виникає через часту блювоту або діарею. Це дуже небезпечно, особливо якщо мова йде про дитину. У дітей захворювання може розвиватися стрімко, тож не варто  зволікати!

Щоб не доводити ситуацію до зараження кишковими інфекціями, необхідно запам’ятати такі нескладні правила:

-купуйте продукти харчування тільки в авторизованих місцях, де вони пройшли необхідний контроль і сертифіковані, ні в якому разі не беріть продукти з рук, на узбіччях доріг – це вкрай небезпечно;

-обов’язково кип’ятіть воду або вживайте бутильовану (навіть фільтри для води не захищають від інфекцій на 100%);

-дотримуйтеся правил особистої гігієни;

-кожні два — три дні обов’язково обробляйте холодильник, щоб там не розмножувалися бактерії;

-не купайтеся у водоймах, які для цього не призначені, краще відвідайте басейн;

-якщо збираєтеся під час відпустки у подорож з дитиною, пам’ятайте, що малюк повинен бути абсолютно здоровим, в іншому випадку – краще відмовитися від подорожі.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь