Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Менінгококова інфекція

Дата: 31.07.2023 17:50
Кількість переглядів: 108

Менінгококова інфекція - це гостре антропонозне інфекційне захворювання, яке викликає менінгокок (Neisseria meningitidis). Захворювання на менінгококову інфекцію фіксують в усьому світі. Найпоширеніша ця інфекція в Африці, на південь від Сахари, на території від Сенегалу до Ефіопії. В окремих країнах цього «менінгітного поясу» в роки епідемічних підйомів захворюваність досягала 200–500 на 100 000 населення.  Впродовж 6 місяців 2023року в Україні зареєстровано 96 випадків менінгококової інфекції, що в 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2022року.

   Передається менінгококова інфекція тільки повітряно - крапельним шляхом від хворої людини на менінгококову інфекцію і бактеріоносія. Найнебезпечнішими є хворі на менінгококовий назофарингіт і хворі з проявами ГРВІ. Вони виділяють менінгокок і становлять небезпеку для оточуючих протягом 3-4 тижнів іноді продовжується до 6 тижнів і більше особливо при хронічному запаленні носоглотки.Найчастіше хворіють діти до 5 років.                       

     Захворювання починається гостро. Хворі скаржаться на кашель, першіння і біль у горлі, закладення носа, нежить із слизисто-гнійним виділенням. Найчастіше проявляється тупий головний біль у лобно тімяній області. У тяжких випадках може спостерігатися підвищення температури тіла до 39-41градус, артеріальна гіпотензія ,тахикардія, приглушеність тонів серця, світло, звуко та дотикобоязнь. Висипи на тілі багряного кольору, мають неправильну форму і нерівні краї.

    Головними заходами профілактики менінгококової інфекції вважається:

   - своєчасне звернення до лікаря

   - часте провітрювання         приміщення 

   - вести здоровий спосіб життя особливо у зимово-весняний період

   - перебувати на свіжому повітрі  не менше 2-3 години

   - вживати вітамінізовану і калорійну їжу.

      Спалахи цього захворювання часто виникають там, де велика скупченість населення поєднується із антисанітарними умовами проживання. У зовнішньому середовищі менінгококи малостійкі і швидко гинуть при дії сонячних променів, дезінфікуючих засобів і пониження температури до 22 градусів.

     Специфічна профілактика менінгококової інфекції актуальна у країнах з високими показниками захворюваності. Планова вакцинація проти цієї інфекції включена до національних календарів щеплень Бельгії, Великої Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини тощо.

    В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до Національного календаря щеплень

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь