Бруцельоз
Сьогодні ми розповімо Вам про ще одне інфекційне зоонозне захворювання таке як бруцельоз. Бруцельоз – це важке інфекційно-алергічне захворювання, при якому уражаються опорно-руховий апарат, нервова, серцево-судинна, сечостатева та інші системи організму. Захворювання передається людині від хворої тварини. Хвороба зустрічається дуже рідко, але становить велику небезпеку для здоров’я і життя людини.
Бруцельоз поширений в багатьох країнах світу – в Африці, Центральній і Південній Америці, в деяких країнах Азії та Європи, а також в країнах, які розташовані навколо Середземного моря – Греція, Іспанія, Італія, є високо ендемічними, там реєструється висока захворюваність на бруцельоз не тільки тварин, а й людей. А це значить, що часто заражаються туристи, які відвідують ці території.
Найпоширенішими джерелами інфекції є сільськогосподарські тварини та сирі молочні продукти. Також можуть бути інфіковані олені, бізони, коні, лосі, карібу, зайці, кури та пустельні щури — люди можуть заражатися й від цих тварин.
Бруцельозом заражаються :
- при вживанні в їжу заражених продуктів – сирого молока, сиру, виготовленого з непастеризованого молока, масла, бринзи, а також недостатньо проваренного і прожареного м’яса.
- зараження може відбутися і на виробництві, пов’язаному з обробкою шкіри і шерсті, а також при догляді за хворими тваринами і через предмети, заражені їх виділеннями (наприклад при використанні навоза від хворих тварин на присадибних ділянках). При цьому воротами інфекції є мікротравми шкіри, слизові оболонки органів травлення і респіраторного тракту.
- через забруднені збудником харчові продукти. Як правило, це не пастеризоване молоко, м’який сир, козячий, наприклад. Може становити певний ризик термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед готуванням, піддають себе небезпеці.
- забруднену воду у водоймах.
- І – вдихання пилу. У фермерських господарствах, де протяги, вітер і пил, можна заразитися і без прямого контакту з твариною
Інкубаційний період для бруцельозу становить від 5 днів до кількох місяців, в середньому триває 2 тижні.
Початок може бути раптовим, з ознобом і гарячкою, сильним головним болем, болем у суглобах і попереку, нездужанням і епізодичною діареєю. Або ж початок хвороби може бути поступовим, з легким продромальним нездужанням, болем у м'язах, головним болем і болем у задній частині шиї, з подальшим підвищенням вечірньої температури. Після початкової гарячкової фази може виникнути анорексія, втрата ваги, біль у животі та суглобах, головний біль, біль у спині, слабкість, дратівливість, безсоння, депресія та емоційна нестабільність. Закреп зазвичай виражений. З'являється спленомегалія, лімфатичні вузли можуть бути дещо або помірно збільшені. Майже в 50 % пацієнтів відмічається гепатомегалія.
Бруцельозу допомагає запобігти:
- виявлення вогнищ та охорона здорових тваринницьких господарств, планомірне оздоровлення господарств, уражених на бруцельоз;
- попереджувальні заходи проти зараження персоналу, маслозаводів та ін. (спецодяг, поточна дезінфекція). Люди, які працюють із можливо зараженими тваринами або їх тушами, повинні носити окуляри та гумові рукавички та захищати пошкоджену шкіру від контакту.
- пастеризація молока. Сир, виготовлений з непастеризованого молока і з витримкою < 3 місяців, може бути заражений.
Вакцини для людей не існує. Застосування вакцини тваринного походження (живої ослабленої вакцини) у людей може викликати інфекцію. Імунітет після інфікування людини короткочасний і триває близько 2 років.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)