Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зоонозні інфекції та їх профілактика

Дата: 07.07.2023 10:23
Кількість переглядів: 76

До зоонозних інфекцій належать: сальмонельоз, бруцельоз, ящур, туберкульоз, пріонні інфекції та інші. Сьогодні ми розповімо Вам, що таке сальмонельоз та як вберегтися від нього.

           Сальмонельоз - це кишкова зоонозних інфекція, що викликається сальмонелами. Сальмонели належать до сімейства кишкових бактерій, роду Salmonella. Сальмонели стійкі до впливу низьких температур, деякі з них витримують заморожування до -48 - 82 С, добре переносять висушування, стійкі до впливу кухонної солі, органічних кислот, копчення. Вони добре розмножуються при кімнатній температурі, але найбільш інтенсивно - при 37 С. При нагріванні до 60 С сальмонели виживають протягом 1години, при 75 С - 5-10 хв, при 100 С - гинуть миттєво. Виживають на різних предметах при кімнатній температурі до 45-90 днів, у воді - 40-60 днів, в сухих випорожненнях тварин зберігаються до 3-4 років.

         У харчових продуктах сальмонели не лише порівняно довго виживають, а й розмножуються у величезних кількостях, не викликаючи зміни органолептичних властивостей продуктів. Так, в молочних і готових м'ясних продуктах сальмонели зберігаються до 4 місяців.

        У природі сальмонели широко поширені. Основними джерелами цих збудників є тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні), птиці, особливо водоплавні (гуси, качки), кури і голуби, а також кішки, собаки, щури, миші. Так, сальмонели виявляються у великої рогатої худоби в 1-5% випадків, свиней - 5-20%, качок і гусей - більше 50%. Сальмонели зустрічаються не тільки в м'ясі і внутрішніх органах птахів, але і в яйцях. Збудники сальмонельозів в зовнішнє середовище виділяються з випорожненнями, сечею, молоком, слиною тварин.
          Джерелом сальмонел можуть служити хворі люди і бактеріоносії. Найбільшу небезпеку становлять особи з легким і стертою формами захворювання і здорові бактеріоносії. Носійство у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років.

         Механізм зараження сальмонельозом - фекально-оральний. Основний шлях передачі інфекції - харчовий. Факторами передачі служать харчові продукти.
         Найбільш часто причиною захворювання служить м'ясо тварин чи птахів. Інфікування м'яса відбувається ендогенно (за життя тварини під час хвороби), а також екзогенно (після забою, при неправильній обробленні туші, транспортуванні, зберіганні і кулінарній обробці.). Перед забоєм внаслідок голодування, перевтоми, захворювання, тобто ослаблення імунобіологічного стану організму, відбувається обсіменіння органів і тканин тварини сальмонелами. Часто причиною виникнення сальмонельозів буває м'ясо вимушено забитих тварин, особливо м'ясо, яке не піддане належному санітарно-ветеринарному контролю.

         Велику небезпеку становлять вироби, приготовлені з подрібненого м'яса (фаршу), тому що в процесі подрібнення, що знаходилися в лімфовузлах сальмонели, поширюються по всій масі фаршу, а при неправильному його зберіганні вони інтенсивно розмножуються. Сприятливим середовищем для розвитку сальмонел є холодець, м'ясні начинки для млинців, пиріжків та вироби з субпродуктів, т.к. умови їх теплової обробки, у разі присутності сальмонел, не забезпечують їх загибель.

       Сальмонельоз нерідко виникає внаслідок порушень технології приготування харчових продуктів і в першу чергу м'ясних. Особливого значення набувають інфіковані продукти, що пройшли теплову обробку.

       Сальмонельоз може виникати при вживанні яєць і яєчних продуктів. Зараження яєць можливо при їх формуванні та проходженні сформованого яйця через яйцевиводящіе шляху. Проникнення сальмонел можливо і крізь шкаралупу. Сприятливими умовами при цьому є забруднення, зволоження шкаралупи, різкі коливання температури протягом доби (в результаті неправильного зберігання), поява на шкаралупі тріщин, цвілі і т.д. Сальмонельоз може бути пов'язаний з вживанням яєчного порошку і меланжу, при виготовленні яких був порушений санітарний режим.

       Часто фактором передачі сальмонельозів бувають молоко і молочні продукти. Описано також захворювання, що виникли при вживанні кондитерських виробів, салатів, вінегретів та ін

        Сальмонельоз зустрічається протягом усього року, але частіше - в літні місяці, що пов'язано з погіршенням умов зберігання харчових продуктів.
         Інкубаційний період при сальмонельозі коливається від декількох годин до декількох діб.

         Профілактика сальмонельозу включає:


-  ветеринарно-санітарні заходи - попередження поширення сальмонельозу серед домашніх тварин і птахів, дотримання передзабійного утримання худоби, правил забою і оброблення на м'ясокомбінатах, дотримання санітарного режиму на молочних заводах та ін;


- санітарно-гігієнічні заходи - попередження обсіменіння сальмонелами харчових продуктів при їх обробці, транспортуванні та продажу:


- розморожування м'яса на гаках або столі (не допускається в теплій воді);
- достатня теплова обробка м'яса (варіння шматком не більше 1 кг не менше 2,5 год.);
- приготування фаршу тільки в міру необхідності і швидка його реалізація;
- роздільна обробка сирої і готової продукції з використанням маркованого обладнання та інвентарю;


- дотримання термінів реалізації готових продуктів (сальмонели швидше розмножуються у варених продуктах, ніж у сирих);

-для знищення бактерій у харчових продуктах потрібна якісна теплова обробка. Так, для повної інактивації сальмонел шматки м'яса масою 400 г необхідно варити не менше 2,5 год


- теплова обробка качиних і гусячих яєць повинна передбачає кип'ятіння протягом 13-14 хв. з моменту закипання;


- заборона використання качиних і гусячих яєць у громадському харчуванні, а також для приготування кремових виробів, майонезу, меланжу, морозива.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь