Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кишкові вірусні інфекції

Дата: 23.06.2023 10:04
Кількість переглядів: 74

Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року і посідають  одне з перших місць серед усіх інфекцій та характеризуються широкою розповсюдженістю серед яких  є: норо-, рота, астро-,адено-, або якимось з ентеровірусів. За  статистикою 90% причин епідемії шлунково-кишкових захворювань небактеріальної етіології у всьому світі являється норовірус. Спалахи найчастіше виникають у закритих та напівзакритих установах таких , як дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади.

  Захворювання проявляється вираженою кишковою симптоматикою (нудота, рвота, пронос, головний біль, лихоманка, озноб) і характеризується швидким протіканням. Основна безпека, яку становить захворювання  являє зневоднення  і втрата солей при рвоті і проносі. Спрага перший признак зневоднення, при не зверненні своєчасно за медичною допомогою це може призвести до летального випадку.   До групи ризику належать діти , люди похилого віку і особи з ослабленою імунною системою.   

 Джерелом інфекції є хворі з клінічно вираженими симптомами (70%) і з безсимтомним перебігом захворювання ( 30%).

Основні шляхи передачі інфекції: харчовий (через вживання немитих овочів і фруктів чи інших забруднених продуктів харчування, без термічної обробки), водний ( вживання рідин заражених вірусом), контактно-побутовий (використання забрудненого посуду, предметів догляду, немиті руки).

Виявити дане захворювання та кишкові інфекції з невстановленим збудником, можна методом полімеразної ланцюгової реакції, або експрес-тест, який можна придбати в аптечній мережі.

Незважаючи на високу контагіозність і життєздатності вірусів на предметах у зовнішньому середовищі, дотримуючись елементарних заходів профілактики, можна запобігти всім кишковим інфекціям, зокрема і норовірусні.

Як при будь якій кишковій інфекції основним профілактичним методом норовірусної інфекції є:

  • Дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, а саме, ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі;
  • Вживати тільки термічно оброблені продукти, овочі та фрукти добре мити проточною питною водою, а для споживання дітям додатково обдати кип’ятком;
  • Вживайте безпечну воду та інші напої;
  • Якщо у Вас є сумніви щодо свіжості продуктів чи  терміну придатності, краще уникайте їх споживання.

Виконуючи ці прості правила Ви зможете уникнути кишкової вірусної інфекції та зберегти Ваше здоров’я і здоров’я Ваших дітей!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь