Пам'ятка для населення про правила поведінки в літній період
Дата: 07.06.2023 11:27
Кількість переглядів: 132
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води, тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або централізованих джерел водопостачання;
- Не допускати споживання продуктів та напоїв, в яких термін придатності закінчився;
- Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип'ячена, для миття та приготування їжі мати з собою запас питної води;
- При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звернути увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти що потребують охолодження при зберіганні);
- На відпочинку без організованого харчування виключити приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати, тощо). Не готувати продукти із запасом. Приготовленні страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години;
- При споживанні овочів, фруктів та ягід необхідно добре промити питною водою, при споживанні дітьми – обдати окропом;
- При харчуванні у непристосованих умовах(ліс, пляж тощо) виключити контакт продуктів з грунтом та піском;
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов»язково мити руки з милом;
- Обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи - батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження;
- Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами;
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
- При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)