Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Домашні харчі – причина гострих кишкових інфекцій

Дата: 06.06.2023 14:10
Кількість переглядів: 77

Часто гострі кишкові інфекції спричиняють продукти, які не зберігали в холодильнику.

Чимало людей сприймають  отруєння влітку як неминучу, але не страшну сезонну проблему, приміром, як грип взимку. І часто пояснюємо погане самопочуття тим, що з'їли щось не те. А втім, гострі кишкові інфекції зумовлюють аж ніяк не «легкі» хвороби, які до того ж  можуть стати ще й хронічними. Звичайне харчове отруєння інколи призводить до ураження шлунку, кишечника, печінки. До того ж серед бактерій та мікробів, що розмножуються на продуктах, коли не дотримуватись правил гігієни, іноді  бувають і штами кишкової палички, і збудник ботулізму, і сальмонела.

Варто пам'ятати, що  у  спекотну пору спричинити гостру кишкову інфекцію можуть продукти, які дехто вживає без шкоди для здоров'я взимку. Приміром, у дорогу пасажири поїздів чи автобусів  часто беруть  пообідати приготовлені вдома котлети, відбивні, відварені сосиски, курятину, салати з майонезом або сметаною, тістечка із кремом. І якщо у холодний період це сходить з рук, влітку тримати такі  страви цілу ніч без холодильника – прямий шлях до харчового отруєння. У теплу пору навіть через дві години після приготування ці страви вважаються несвіжими.  У дорогу не рекомендується брати їжу, що швидко псується. Тим паче, не варто споживати недоброякісні продукти чи напої або протерміновані. Купуючи будь-які харчі у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність товарів.  А ось на стихійних ринках або з рук у приватних осіб вам, скоріше, «гарантують якусь інфекцію», адже в цих випадках  порушуються чи не всі санітарно-гігієнічні правила.

Отож, зберігати продукти треба так, як зазначено на упаковці. Коли ж ви відпочиваєте десь на курорті «дикуном» і доступу до таких благ  цивілізації, як холодильник, немає, готуйте тільки на один раз, без запасу, і споживайте одразу ж, а приготовлені кілька годин тому, обов'язково прокип'ятіть чи обсмажте.

 Збираючись поласувати свіжими овочами , фруктами чи ягодами, добре промийте їх питною водою. Дитячий організм більш схильний до інфікування, тож городину для малюка обдайте окропом. Уберегтися від харчових отруєнь можна, користуючись універсальним рецептом : чисті руки, посуд, продукти.

 Під час пікніка простежте, щоб на їжу не потрапили пісок чи земля. Варто заздалегідь подбати і про напої. У туристичний похід візьміть бутильовану воду, бо пити її з річок, озер, підземних джерел небезпечно.  Вода з невідомих джерел непридатна навіть для миття посуду і рук.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь