Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як отримати направлення на ВЛК

Дата: 17.05.2023 11:36
Кількість переглядів: 349


Якщо під час проходження військової служби у військовослужбовця погіршився стан здоров’я, він має право на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Направлення на ВЛК може дати прямий начальник (від командира частини і вище), а також органи управління/підрозділи Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратура, суд, начальник гарнізону, начальник військового лікувального закладу (на підставі подання начальника лікувального відділення за місцем лікування), військовий комендант гарнізону, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

У разі проходження військово-лікарської комісії під час стаціонарного лікування направлення на ВЛК військовослужбовцю не видається. Лікар-куратор приймає рішення про потребу у ВЛК, за його клопотанням військовослужбовця зараховують на проходження військово-лікарської комісії. Тобто якщо військовослужбовця направили на лікування і в процесі з’ясувалося, що його стан здоров’я погіршився і він потребує проходження ВЛК, є розуміння, що його може бути визнано непридатним, таке направлення надають у госпіталі.

Це прописано у наказі МОУ № 402 пункт 6.4: «У разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які зумовлюють у мирний час непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежену придатність у воєнний час (пункти “а”, “б” статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час — непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника військового лікувального закладу на підставі подання начальника лікувального відділення, у якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом начальника військового лікувального закладу».

Як отримати направлення на ВЛК? Алгоритм дій залежно від ситуації викладений у Довіднику військовослужбовця після поранення.

1.Якщо стан твого здоров’я дозволяє прибути до військової частини, тобі потрібно:

  • після прибуття написати рапорт на ім’я командира в/ч з доповіддю про завершення лікування та запитом про направлення на проходження ВЛК (Додаток 10);
  • отримати направлення від начмеда на проходження ВЛК з підписом командира в/ч (Додаток 11).

2. Якщо стан твого здоров’я не дозволяє прибути до військової частини за направленням на ВЛК, твої дії:

  • звернутись до начальника лікувального відділення свого закладу охорони здоров’я:
  • начальник лікувального відділення за наявності підстав, визначених п. 6.4 глави 6 розділу ІІ Положення, затвердженого наказом МОУ №402 від 14.08.2008, пише подання до начальника військового лікувального закладу з характеристикою твого стану здоров’я;
  • начальник військового лікувального закладу приймає рішення про необхідність направлення на медичний огляд ВЛК.

3. Якщо ти перебуваєш на лікуванні або у відпустці за станом здоров’я, можна звернутись до керівника твого ТЦК та СП. Керівник твого ТЦК та СП надає направлення на проходження ВЛК без повернення до військової частини. Якщо лікування відбувається в іншій територіальній одиниці, ніж твоя в/ч, необхідно тимчасово стати на військовий облік у місцевому ТЦК та СП.

Досить часто виникають проблеми з розглядом рапортів. Якщо військова частина або інші уповноважені особи незаконно, на твою думку, відмовляють тобі в направленні на ВЛК, твої дії:

Зателефонуй на гарячу лінію Командування медичних Сил ЗСУ (044 522 83 58) та/або Міністерства оборони України (0 800 500 442) та поясни свою проблему.

Якщо це не спрацювало, тобі потрібно подати заяву до суду з вимогою зобов’язати командира військової частини надати направлення на ВЛК. Наразі існує практика позитивних рішень у таких питаннях.

Куди телефонувати, якщо виникли запитання під час проходження ВЛК

Military Media Center рекомендує гарячі лінії, на які варто телефонувати військовослужбовцям під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Міністерство оборони України:

  • отримання направлення на лікування та ВЛК військовослужбовцями ЗСУ;
  • необхідні документи для ВЛК;
  • оскарження рішень ВЛК;
  • виконання рішень ВЛК, соціальні гарантії військовослужбовців.

0 800 500 442

Міністерство охорони здоров’я України:

  • Проходження військовослужбовцями огляду МСЕК;
  • ВЛК у цивільних закладах охорони здоров’я;
  • прийом скарг на обслуговування в цивільних закладах охорони здоров’я.

0 800 60 20 19

Командування Медичних сил Збройних Сил України: медичне забезпечення військовослужбовців ЗСУ — (044) 522 83 58.

Сили територіальної oборони ЗСУ: інформаційна підтримка військовослужбовців Сил ТрО ЗСУ щодо направлення на лікування та проходження ВЛК — 0 800 507 028.

Міністерство у справах ветеранів України: підтримка ветеранів війни.

(063) 227-14-27 — з питань встановлення статусів та соціального захисту;

(063) 035-54-68 — з питань психологічної допомоги, оздоровлення, освіти.

Національне інформаційне бюро з питань військовополонених, примусово депортованих та зниклих осіб: підтримка родин військовополонених, примусово депортованих та зниклих осіб — (044) 287-81-65 (дзвінки з-за кордону).

Урядовий контактний центр:

1545 — загальна урядова гаряча лінія;

1545 (на IVR кнопка 9) — гаряча лінія з питань ветеранів війни та членів їхніх сімей

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь