Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хто може захворіти на мікроспорію і як запобігти даному захворюванню?

Дата: 15.05.2023 16:34
Кількість переглядів: 82

Від початку 2023 року на мікроспорію серед жителів територіальних громад захворіло -  20 осіб, в порівнянні  за аналогічний період 2022 року захворюваність знизилась на 23% (захворіло  - 26 осіб).

     Нас оточує величезна кількість грибків, які знаходяться на різних предметах, на поверхні шкіри у людини, на шерсті у тварин. Одні види не несуть шкоди для здоров'я людей, інші, так звані патогенні мікроорганізми, здатні викликати суттєві проблеми. Одним з поширених грибкових захворювань є мікроспорія.

      Мікроспорія (синонім: микроспороз, стригучий лишай) - заразне захворювання шкіри і волосся, обумовлене патогенними грибками роду Microsporum Гриби, які викликають мікроспорію, відносяться до двох видів: антропофільні і зооантропофільні. Антропофільні гриби паразитують тільки на шкірі та волоссі людини. Зооантропофільні гриби вражають тварин і можуть передаватися від них людині. Основне джерело захворювання є  кішки,  рідше собаки, пухові звірі, крілики, коні, вівці, свині. Зоонозна мікроспорія вважається дитячим захворюванням, від 85 до 90% випадків зараження грибками роду мікроспорума припадає на дітей. Стригучий лишай переважно хворіють діти, що відносяться до вікової групи від 5 до 10 років. Основоположною причиною розвитку хвороби у дітей є контакт з хворими тваринами або з предметами інфікованими шерстю чи лусочками  Зараження антропофільними грибами ( більшості у дорослих)  відбувається при безпосередньому контакті з хворою людиною або через інфіковані побутові предмети, якими вона користувалася (іграшки, одяг, постільна білизна).  Ці гриби дуже довго зберігаються в навколишньому середовищі,  в лусочках шкіри - до 7 років, у вовні — до 10 років а, потрапивши  у ґрунт  з ураженим волосом або лусочкою 1-3місяці Вхідними воротами для збудника мікроспорії є мікротравми шкіри, сухість, наявність потертостей також підвищують ймовірність інфікування, так як здорова шкіра без ушкоджень не доступна для зараження грибком , а тому при своєчасному митті рук захворювання не наступає. Мікроспоруми, потрапивши на пошкоджені ділянки шкіри, проникають в епідерміс і починають активно розмножуватися. При ураженні волосся відбувається руйнування кутикули, між її лусочками відбувається накопичення грибкових спор, які щільно заповнюють цибулину і формують своєрідний чохол.  Інкубаційний період при зоонозній мікроспорії – 5-7 днів, при антропонозній – 4-6 тижнів. Характер клінічних проявів захворювання обумовлюється типом збудника, глибиною його проникнення і розташуванням вогнищ ураження. При класичній формі розвитку мікроспорії на гладкій шкірі можна спостерігати поодинокі, або множинні осередки у вигляді округлих або овальних чітких плям рожевого кольору з периферичним піднесеним валиком. У центрі плям спостерігається пластинчасте досить виражене лущення шкіри. Ураження волосистої частини голови характеризується утворенням одного-двох великих вогнищ округлої форми, діаметр яких сягає від 3 до 5 см, по периферії можуть спостерігатися відсіви більш дрібних вогнищ. У ділянці грибкового ураження волосяних покривів спостерігається обламування волосся на висоті від 3 до 6 мм від коренів, рясне лущення шкірних покривів. Залишки волосся покриті сіруватою, або білястою муфтою, голова в зоні ураження виглядає як коротко вистрижена. Як правило, осередки мікроскопії з'являються на маківці в скроневій або тім'яної частини голови. Збільшення потиличних, завушних і шийних лімфовузлів - це другорядні ознаки захворювання мікроспорії.

Заходами профілактики мікроспорії є дотримання елементарних санітарно-гігієнічних правил  які включають в себе:   

  •індивідуальне носіння одягу .

  •дотримання особистої гігієни, після контакту з тваринами мити руки з милом. 

  •систематичні огляди домашніх тварин у ветеринарних клініках.

  • ветеринарний нагляд бродячих тварин.  

 • систематичні огляди дітей в дитячих колективах - в школі та дитячому садку.

Хворі на мікроспорію підлягають ізоляції та лікуванню. Медичному обстеженню підлягають всі особи, які вступали в контакт з хворим. В осередку захворювання проводяться протиепідемічні заходи, до яких відноситься  якісна дезінфекція речей, предметів , постільної білизни хворого. Якщо джерелом інфекції є тварина слід провести повноцінне протигрибкове лікування.

Будьте здорові і дотримуйтесь простих санітарно-гігієнічних правил!

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного

 нагляду (спостереження) та профілактики

 інфекційних захворювань                                                      Руслана СОЛОВІЙ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь