Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Укус твариною - це небезпечно

Дата: 10.05.2023 08:57
Кількість переглядів: 80

       Фахівцями Долинського  відділу  Калуського районного відділу  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» щоденно  ведеться спостереження в системі епідеміологічного нагляду за кількістю осіб, які постраждали з приводу  укусів, подряпин, ослюнення будь-якими тваринами на території Долинської,  Вигодської, Витвицької територіальних громад та Болехівської міської ради. За даними моніторингу спостерігається збільшення звернень за медичною допомогою з приводу укусів  невідомими тваринами, саме собаками. Питома вага укусів нанесених невідомими тваринами  в І кварталі 2023 року складає 83%. Активні вогнища природнього типу сказу у тварин існують практично на всій території країни, зокрема і в Івано-Франківській області. За минулий рік на території нашої області зареєстровано 27 випадків сказу тварин. Все це є показником епізоотичного неблагополуччя. Постійно ускладнює ситуацію зростання кількості безпритульних собак та котів, не повне охоплення щорічними профілактичними щепленнями домашніх тварин, порушення їх утримання власниками. Випадки сказу серед людей реєструються в країні щороку. За останні шість років таких випадків серед людей зареєстровано дев’ять. В 2022 році - два випадки в Харківській та Житомирський областях.

        Джерелом інфекції для людини може бути будь-яка теплокровна тварина. З диких, більш всього це лисиця, але можуть бути борсуки, єноти, куниці, хорки, ласки, вовки, кажани. З домашніх найбільш часто на сказ хворіють собаки та кішки.

       Передача інфекції може бути не тільки при укусах, заслиненні, нанесенні подряпин хворими тваринами, а також при попаданні інфікованого матеріалу на слизові оболонки при розтині туш тварин, які загинули від сказу.

   Якщо так сталося, що Вас покусала дика, безпритульна  або  домашня тварина місце укусу слід ретельно промити господарським милом. Обробити краї рани 5% йодом або 70 град. спиртом.  Накластим на рану стерильну пов»язку і як можна швидше звернутись до лікаря. Тільки в закладі охорони здоров»я  вирішується питання щодо проведення щеплень  проти сказу.

Розпочинати курс щеплень необхідно як можна раніше.

Всі покусані люди, які не отримали курсу антирабічних щеплень та захворіли на сказ –помирають.

 

Лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

 (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань                                           Галина ГРЕЧИШИН                  

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь