Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В чому полягає небезпека кору і що являє собою дана інфекція?

Дата: 07.04.2023 09:34
Кількість переглядів: 85

В Україні зареєстровано 2 випадки захворювання на кір. Захворіти може той хто не отримав щеплення , або хто ще не хворів даною хворобою.  Проте доведено, що вірус кору здатен викликати «імунну амнезію» через властивість збудника впливати на популяцію В-лімфоцитів, тобто в певних осіб існує ризик повторного зараження. Все це підкреслює важливість вакцинації від кору з метою контролю захворюваності , підтримки колективного імунітету серед населення  та його потенційним ускладненням.

Що таке кір?

Кір – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, катаральним ураженням верхніх дихальних шляхів, поетапною появою плямисто-папульозної висипки та специфічною енантемою на слизовій оболонці ротової порожнини. Небезпечна хвороба такими ускладненнями як: пневмонія та запалення речовини головного мозку ( енцефаліт), також меже бути запалення всіх органів і систем. Нажаль хвороба може завершитись летально.

Вірус кору нестійкий у навколишньому середовищі ( в повітрі зберігається протягом 30-ти хвилин),  про те, це надзвичайно заразна інфекція . Вірус дуже дрібний і легко поширюється крапельним шляхом ( аерогенний механізм передачі), при безпосередньому контакті з хворим (розмові, кашлі, чханні, плачі) а також через вентиляцію. Сприйнятливість до хвороби висока ( 100%), хворіють в основному:  діти віком до 5-ти років, дорослі віком від 20 років, вагітні жінки, люди з ослабленою імунною системою, люди з дефіцитом вітаміну А. Інкубаційний період  8-21 день.

Які ж основні профілактичні методи запобігання інфекції?

  1. До неспеціфічних заходів профілактики кору відносяться провітрювання приміщень, по можливості обробка УФ лампами, вологе прибирання приміщень з застосуванням деззасобів, особиста гігієна, зміцнення імунітету, вживання продуктів збагачених вітаміном А.
  2. Проте вакцинація забезпечить найкращий захист від тяжкого перебігу і ускладнень. Вакцинація дітей проводиться у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК. Для повного захисту слід отримати дві дози вакцини. Якщо Ваша дитина не отримала дві дози , то можна отримати з інтервалом у 1 місяць, для забезпечення повного захисту. Дорослим варто мати щонайменше одну дозу вакцини проти кору для захисту. Після контакту з хворим на кір , можна зробити постконтактну профілактику , але не пізніше 72-х годин за епідпоказами.

 

Захистіть себе та своїх дітей!

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Руслана СОЛОВІЙ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь