Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небезпека в стоматологічних кабінетах

Дата: 05.04.2023 11:30
Кількість переглядів: 143

Візит до стоматолога для багатьох пацієнтів стає складним завданням. І справа не тільки в больових відчуттях, які давно навчилися усувати в клініках, але і в ризику інфікування. Деякі відвідувачі кабінету дантиста бояться заразитися гепатитами в стоматології, і їхні побоювання справедливі. Особливість лікування у стоматолога полягає в тому, що при чищенні нальоту, імплантації, видаленні зубів утворюється кровотеча. Якщо інструменти, якими користується лікар, погано продезінфіковані та погано простерилізовані може виникнути  зараження.

          Але загроза є для лікаря-стоматолога, який  може поранитись гострими інструментами. В їх кабінети кожен день звертається велика кількість людей і кожен пацієнт в стоматологічному кабінеті вважається потенційним носієм небезпечних інфекцій, тому ризики мінімізуються тільки дотриманням правил асептики і антисептики.

           Контактуючи зі слизовою і кров’ю, лікар піддає себе і медперсонал небезпеці інфікування, якщо не дотримується переліку простих правил. Лінь або недбалість можуть призвести до поширення небезпечних захворювань як серед пацієнтів, так і серед співробітників медичного закладу. Тому головною запорукою профілактики  захворювань в кабінеті стоматолога є відповідальне ставлення до роботи!

             Усі предмети та інструментарій, які контактують з біологічними рідинами, наприклад кров’ю та слизовими оболонками Вашого організму, повинні бути стерильними!

             Методів стерилізації є декілька, але усі вони повинні забезпечувати повну відсутність мікроорганізмів на предметах та інструментах, на відміну від дезінфекції яка знищує тільки патогенних мікроорганізмів (а інші залишаються).

             Власники стоматологічних кабінетів зобов’язані періодично перевіряти якість проведення стерилізації шляхом проведення бактеріологічного дослідження стерильного інструменту відповідно до Державних санітарних нормах та правилах «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров’я», які затверджені наказом МОЗ України №552 від 11.08.2014р.

          Саме в цьому їм допомагають фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Щоб переконатись у безпечності, з точки зору зараження вірусом гепатиту В та С ,Вам потрібно при зверненні в медичний заклад, стоматологічний кабінет  у працівників  запитати як у закладі проводиться стерилізація та  вимагати показати  результати самоконтролю якості стерилізації. Якщо Вам їх відмовляються показати, то  при можливості від маніпуляцій краще відмовитись.

           Рівень інфекційної безпеки у будь-якому стоматологічному кабінеті  повинен бути високим! Виконуючи всі вимоги, і приватний стоматолог, і лікар державної лікарні захищають від інфікування себе і пацієнтів свого кабінету!

        А ризикувати чи ні – обирати кожному пацієнту самостійно. Але попереджений – вже "озброєний", як то кажуть!

 

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                           Юліана КОНИК

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь