Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вплив мобільного телефону на людину

Дата: 29.03.2023 09:55
Кількість переглядів: 289

Мобільний телефон – це повсякденна необхідність, адже стільниковий спрощує спілкування і зближує цілі народи. Зателефонувати, написати повідомлення, зробити фото зараз не проблема. Але шкоду мобільного телефону може перекрити всі його плюси. Чого тільки варте одне електромагнітне випромінювання. 

      Як відбувається вплив мобільного телефону на людину

      Мобільний телефон працює за рахунок передачі і прийому від  базової станції, яка знаходиться поблизу та використовує радіочастотні хвилі. Радіочастотні хвилі в мобільнику або смартфоні виходять від його антени. Найбільш сильні хвилі-біля антени, а при віддаленні від неї вони швидко втрачають свою енергію.

       Зазвичай, коли ми використовуємо мобільний телефон, притискаємо його до нашої голови, ті тканини тіла, які знаходяться ближче до стільникового, поглинають більше енергії, ніж інші. На кількість енергії, що поглинається впливають кілька факторів:

  • Кількість часу, протягом якого людина використовує мобільний телефон.
  • Як використовується стільниковий. Наприклад, якщо включений режим гучного зв'язку, то мобільний телефон знаходиться на деякій відстані від голови. Це зменшує вплив стільникового на людину.
  • Відстань між гаджетом і вишкою-ретранслятором оператора зв'язку. Якщо мобільний телефон знаходиться в близькості до вишки - сигнал хороший. Якщо ж вишка ретранслятор далеко від нього, потрібно більше енергії, щоб забезпечити хороший сигнал. Це збільшує вплив стільникового на людину.
  • Кількість телефонного трафіку в регіоні. Багато трафіку, вимірювана кількістю абонентів і частотою користування мобільним зв'язком, означає, що вашому гаджету потрібно більше енергії, щоб забезпечити хороший сигнал.
  • Шкоду мобільного телефону також визначається його моделлю. Різні моделі випромінюють різну кількість радіочастотного випромінювання.  

         Вважається, що стільниковий підвищує ризик розвитку раку. Але чітких наукових доказів на підтвердження цієї думки немає. Проте, діти у 10 разів більше відчувають негативний вплив електромагнітного випромінювання ніж дорослі. Та чи замислюються про це батьки, залишаючи дітей бавитися з мобільними? Науковці припускають, що навіть 50 хвилин впливу електромагнітного випромінювання мобільного телефону здатні порушити обмін глюкози у мозку, і як наслідок розвиток різних .

        В той час в Україні масово рекламують і продають мобільні телефони для дітей, їх можна знайти в широкому асортименті та на різний смак. Звичайно купувати чи не купувати дитячі мобільні телефони вирішувати батькам. Але цікаво чи дарують мобільні телефони своїм дітям власники мобільної індустрії?

         Як уникнути негативного впливу мобільних телефонів?

         В умовах стрімкого технологічного розвитку відмовитися від мобільного зв’язку не можливо та й недоцільно. Тому майбутнє за проектуванням мобільних телефонів з максимально низьким рівнем випромінювання. До того ж питання безпеки мобільних телефонів повинно регулюватися на державному рівні за допомогою відповідних законодавчих актів, а порушники суворо каратися адже, багато компаній виробників приховують всю правду про свою продукцію.

          Щоб захистити себе від дії електромагнітного випромінювання кожен власник мобільного телефону, повинен дотримуватися визначених правил користування:

  • При купівлі мобільного телефону особливу увагу звертати на кількість випромінювання мобільним телефоном, що може поглинутися тканинами організму, так званий показник «SAR», саме він визначає безпеку телефону для здоров’я людини. SAR показник для свого мобільного телефону можна дізнатися на сайті виробника. При цьому вирішальне значення має відстань на якій тримають телефон. Так наприклад, якщо iPhone знаходитиметься на відстані меншій ніж 15мм від вас, то показник SAR значно перевищуватиме норму, а отже телефон матиме негативний вплив на здоров’я. Тому при купівлі мобільного телефону намагайтеся обирати ті, які мають найменшу потужність випромінювання; Зверніть увагу й на те, що звичайні кнопкові телефони, які не підтримують різноманітні додатки (такі як Facebook, Skype та інші) в режимі очікування мають значно менше електромагнітне випромінювання, ніж смартфони.
  • Небезпечним є утримування мобільного телефону прямо біля голови, тому під час розмови користуйтеся функцією гучного зв’язку чи гарнітурою (навушниками). Результати незалежних досліджень показали, що це допоможе знизити вплив небезпечного випромінювання на 90 відсотків.
  • Користуйтеся мобільним телефоном лише за потребою. В залежності від рівня випромінювання вашим мобільним телефоном розмова не повинна перевищувати 2-15 хв. Пам’ятайте, що під час набору повідомлень ваше тіло те ж піддається електромагнітному впливу, тому це не найкраща альтернатива дзвінкам.
  • Вимикайте або залишайте на безпечній відстані мобільний телефон у нічний час, щоб звести до мінімуму його вплив.
  • Не бажано спілкування по мобільному телефону під час руху в автомобілі чи іншому транспорті і не тільки через відволікання уваги від дороги і як наслідок різні дорожньо-транспортні пригоди, а й за рахунок того, що під час руху телефон переходить на максимальну потужність, щоб з’єднатися з базовими станціями зв’язку.
  • Особливо обережними при користуванні мобільними телефонами повинні бути вагітні жінки.
  • Не дозволяйте дітям гратися  або користуватися вашими мобільними телефонами. Діти більш старшого віку при розмові по мобільному телефону повинні вмикати функцію гучного зв’язку або користуватися гарнітурою (навушниками).
  • Для збереження здоров’я важливе значення має і режим харчування, тому намагайтеся споживати більше зелені овочів, фруктів. Хороший нічний сон допоможе у зміцненні природних механізмів відновлення молекули ДНК, яка може бути пошкоджена під впливом безпровідного телефону.

Бережіть себе та своїх дітей!

 

 

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                       Юліана КОНИК

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь