Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тютюнопаління, кальян та туберкульоз

Дата: 22.03.2023 15:03
Кількість переглядів: 252

Ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Україні залишається складною. Ще в 1995 році ВООЗ оголосила в нашій країні епідемію туберкульозу, і з того часу хвороба швидко прогресувала. Щороку в Україні на туберкульоз захворює приблизно 30 тис. осіб і близько 7 тис. - помирають від цієї страшної недуги. В той же час, в Міністерстві охорони здоров’я повідомляють: наразі ознак епідемії на туберкульоз в Україні вже немає, проте рівень захворюваності залишається середньо-високим.

               До основних чинників, які прямо чи опосередковано призводять до захворювання на туберкульоз, крім безпосереднього контакту з хворими, спеціалісти відносять знижений імунітет та наявність різних хронічних захворювань. Високий рівень ризику захворіти існує у людей зі шкідливими звичками, насамперед у курців – через порушення захисної функції оболонки органів дихання. Особливе занепокоєння в аспекті поширення туберкульозу в експертів з громадського здоров’я викликає куріння кальяну.

                Люди, які курять кальян у публічних місцях, наражаються на ризик інфікування різними захворюваннями, в тому числі - туберкульозом. Науковці стверджують, що кальян – не тільки джерело чадного газу, а й «транспортер» різних вірусів та інфекцій. Кальяни не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. Частки слини попередніх споживачів можуть потрапляти у воду, через яку проходить дим, або осідати на трубках. Саме тому при курінні кальяну може передаватися туберкульоз, грип, гепатити, герпес та інші захворювання. Змінні мундштуки лише частково зменшують цей ризик.

                  Багато хто переконаний, що туберкульоз та куріння ніяк не пов’язані. Це не зовсім так. Туберкульоз є інфекційною недугою, тому тютюновий дим, звичайно ж, не може бути безпосередньою причиною захворювання. Останні 30-40 років було проведено різні дослідження, під час яких з’ясувалося, що куріння тютюну значно підвищує ймовірність заразитися туберкульозом. Найчастіший шлях інфікування людини – повітряно-краплинний. Паличка Коха потрапляє в організм при вдиханні мікрочастинок мокротиння хворого на туберкульоз. При міцній імунній системі мікобактерія відразу знищується її клітинами. Якщо ж імунітет ослаблений, збудник безперешкодно потрапляє в організм і зі струмом крові розноситься до різних органів, викликаючи туберкульоз.

               Туберкульоз та куріння поєднуються у 70% випадків. Захворіти на туберкульоз курцеві набагато легше. Це з особливостями дії диму сигарет на організм будь-якої людини. Він «допомагає» зараженню кількома шляхами:

            - зниження загального імунітету;

            - порушенням здатності бронхів до самоочищення;

            -отруйні компоненти диму сигарет (будь-яких, у тому числі електронних), кальяну викликають напружену роботу всіх систем, що беруть участь у їх знешкодженні (печінка, нирки, кровотворна, ретикуло-ендотеліальна система).

               Можливості імунної системи не безмежні, вони зменшуються від куріння. Пригнічується кровотворення, утворення імуноглобулінів. Організм стає вразливим до будь-якої мікробної атаки, особливо такого агресора, як туберкульозна паличка.

 

 

 

 

 Начальник Долинського відділу

 Калуського районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                   Юліана КОНИК

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь