Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Цукровий діабет

Дата: 17.02.2023 11:29
Кількість переглядів: 75

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, що з’являється внаслідок недостачі в організмі людини інсуліну,спричиненого тим,що підшлункова залоза не виробляє його в достатній кількості або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові)). Тому для діагностики цукрового діабету найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) або венозної (береться з вени) протягом дня, або, що більш надійно, визначення рівня глюкози натще (не їсти мінімум 10 годин перед дослідженням).

Нормальний рівень глюкози в крові коливається від 3,3 до 6,7 ммоль/л.

Цукровий діабет — це захворювання, на яке у світі страждають понад 425 млн.людей. В Україні таких хворих — майже 1,3 млн, і ці показники щороку зростають. Небезпеку не можна недооцінювати, адже за прогнозами ВООЗ до 2030 року 70 % людей планети помиратимуть саме від неінфекційних хронічних захворювань. Люди, які хворіють на діабет мають вищий ризик ускладнень від COVID-19 .

Загроза діабету зростає, тому недостатнє використання наявних знань про цю хворобу ставить під загрозу майбутні покоління.

Існують три основні типи діабету:

Діабет 1-го типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.

Діабет 2-го типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Цукровий діабет ІІ типу є найбільш поширеним серед населення. Ризик розвитку цього типу діабету можна знизити, якщо вести здоровий спосіб життя.

Основні симптоми діабету:

-надмірне сечовиділення;

-спрага;

-постійне відчуття голоду;

-втрата маси тіла;

-постійне відчуття втоми;

-погіршення зору.

Діабет із часом призводить до серйозних пошкоджень серця, кровоносних судин, очей, нирок і нервів. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% смертей у світі пов’язано з діабетом. Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та пізніше – ампутації. Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1 % випадків сліпоти. Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Поради щодо профілактики діабету

Правильно харчуйтеся. Споживайте їжу з низьким вмістом жиру, з більшою кількістю рослинних волокон. П’ять блюд з овочами й фруктами в день. Їжте більше продуктів, багатих на складні вуглеводи. Це сповільнить надходження глюкози в кров, буде підтримувати низький рівень холестерину. Їжте хліб з борошна грубого помолу, макаронні вироби, рис, овочі, овес, ячмінь, капусту, гречку, картоплю…

Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу. Харчуйтеся маленькими порціями суворо через 4 години. Це кращий спосіб забезпечити кров необхідною кількістю інсуліну для переварювання їжі, що ви з’їли.

Не вживайте цукор і сіль. Навіть дуже мала кількість з’їденого цукру може до небес підняти його рівень у крові. А солона їжа різко підвищує кров’яний тиск.

Слідкуйте за своєю вагою.

Займайтеся спортом. Заняття легкими фізичними вправами не менше 5 разів у тиждень, знижують ступінь ризику захворіти цукровим діабетом на 50 %.

Пийте вітаміни.

Уникайте стресів.

Стежте за рівнем глюкози в крові.

Відмовтесь від алкоголю і тютюну.

Сьогодні діагноз цукровий діабет, на жаль, не рідкість. Однак досягнення медицини, засновані на постійному вивченні цього захворювання, дозволять хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно працювати і займатися спортом.

Діабет – нестримно зростаюча епідемія, але зміна способу життя може запобігти катастрофі!

 

 

Фельдшер санітарний

Відділення епідеміологічного нагляду

( спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Долинського відділу

Калуського районного відділу                                              Любомира ЧОЛУПИН

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь