Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБИРАЄМО POWER BANK: НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Дата: 02.02.2023 15:38
Кількість переглядів: 122

Враховуючи періодичні перебої в електропостачанні, пов’язані з руйнуванням об’єктів енергетичної інфраструктури України внаслідок російських ракетних обстрілів, одним з найбільш затребуваних та корисних аксесуарів став зовнішній акумулятор (Power Bank). На споживчому ринку наразі представлена величезна кількість таких пристроїв з різними характеристиками. Розповідаємо, на що варто звернути увагу при виборі.

  1. Відповідно до постанов Кабміну від 16 грудня 2015р. № 1067 «Про затвердження Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання» та № 1077 «Про затвердження Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання» виробники забезпечують, щоб на електрообладнанні, яке вони ввели в обіг, було зазначено тип, номер партії чи серійний номер або інший елемент, який дає змогу його ідентифікувати, а в разі, коли розмір або характер електрообладнання не дає змоги цього зробити, - щоб необхідна інформація була зазначена на його пакуванні або в документі, що супроводжує таке електрообладнання.

Виробники зазначають своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу на електрообладнанні, а якщо це неможливо, - на його пакуванні чи в документі, що супроводжує таке електрообладнання. В адресі повинно зазначатися єдине місце, за яким можна зв’язатися з виробником. Контактні дані наводяться згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов.

Фото без опису

Виробники забезпечують супроводження електрообладнання інструкціями та інформацією про безпечність, складеними згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов. Зазначені інструкції та інформація про безпечність, а також будь-яке маркування повинні бути чіткими, зрозумілими та дохідливими. Імпортери зазначають своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу на електрообладнанні, а якщо це неможливо, - на його пакуванні чи в документі, що супроводжує таке електрообладнання. Контактні дані наводяться згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов. Імпортери забезпечують супроводження електрообладнання інструкціями та інформацією про безпечність, складеними згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов.

 

Знак відповідності технічним регламентам наноситься на електрообладнання або на його табличку з технічними даними таким чином, щоб він був видимим, розбірливим і незмивним. У разі коли це є неможливим або невиправданим через характер електрообладнання, знак відповідності технічним регламентам наноситься на пакування та на супровідні документи.

2. Відповідальний виробник вказує два показники ємності батареї, а саме: номінальний(красива кругла цифра, друкується більше з маркетинговими цілями) та реальний (показує реальну ємність, яку вдасться отримати з гаджета). Для цього уважно вивчаємо корпус батареї та нанесене маркування. Так, заявлені 20 000 mAh - це ніщо інше, як сумарна ємність вбудованих в Power Bank акумуляторів. Батареї мають напругу 3,7 В, що підвищується до 5 В, які видаються через USB-порт. Цей процес обов'язково супроводжується втратою, що разом із нагріванням акумулятора при розряді знижує кофіцієнт корисної дії на 10-30%. У результаті виходить, що з номінальних 20 000 mAh можна отримати від 14 до 17 тис. mAh. Підсумковий результат безпосередньо залежить від перетворювача як Power Bank, так і в смартфоні. З кожним роком девайси отримують все сучасніші елементи, але отримати більше 80-90% номінальної ємності з Power Bank навряд вдасться.

Фото без опису

 

  1. Найдешевші моделі або підробки якісних гаджетів позбавлені більшої частини електронної начинки. Однак відрізнити дешевий акумулятор від якісного можна швидко та просто. Необхідно підключити зарядний кабель одним кінцем до порту зарядки Power Bank, іншим до USB, від якого потрібно заряджати гаджети. Хороший зовнішній акумулятор не реагує на таку дію, спрацює захист і нічого не станеться. Дешева модель чи підробка почне заряджати сама себе. Почнеться «кругообіг енергії» в гаджеті, при якому батарея повільно втрачатиме заряд, а при тривалому зациклюванні може навіть вийти з ладу.Фото без опису

 

  1. Більшість моделей гарних зовнішніх батарей мають транзитну зарядку. Якщо підключити батарею до смартфону та одночасно підключити Power Bank до адаптера, має розпочатися транзитна зарядка. Все залежить від потужності блоку живлення. Проста зарядка спочатку зарядить смартфон, а потім почне заряджати Power Bank. Це дозволяє підключити пристрої до розетки ввечері, а вранці отримати заряджений смартфон та зовнішній акумулятор.Фото без опису

 

  1. Від гарної батареї вийде зарядити не тільки смартфон, а й дрібніші гаджети. Так, наприклад, для зарядки гарнітури, фітнес браслета, розумного годинника або бездротових навушників з низьким енергоспоживанням потрібен слабкий струм заряду. Деякі моделі автоматично включають заряджання малим струмом, а деякі мають відповідний режим, який потрібно активувати вручну. Дешеві моделі просто ігноруватимуть підключення таких пристроїв і не зможуть зарядити їх.Фото без опису

 

6. Багато моделей зовнішніх акумуляторів мають котушку для бездротової зарядки. Це зручно, адже смартфон можна підживлювати навіть без кабелю. Недорогі моделі часто оснащуються однією зарядною котушкою, яка працює тільки в парі з телефонами або планшетами. Хороші моделі завжди мають пару котушок: одну більшого діаметру для смартфонів, а іншу меншого – для годинника або гарнітури.

Фото без опису

 

Важливо! Перед першим використанням Power Bank, його необхідно повністю зарядити. Як правило, це займає від 6 до 8 години. Заряджання Power Bank може відбуватися з використанням блоку живлення, що входить до комплекту Power Bank, або через ноутбук.

Водночас якщо під час експлуатації Power Bank заряджати дуже довго, він має захисне відключення для запобігання перегріву, проте краще від'єднувати пристрій від мережі, коли він повністю заряджений. З цієї причини не слід заряджати блок живлення всю ніч. Це не спричинить значних збитків, але все ж таки є ймовірність, що термін служби батареї скоротиться.

Тож при виборі зовнішнього акумулятора (Power Bank) потрібно звертати увагу на низку його характеристик, а найперше – на маркування, аби придбати дійсно якісний та надійний прилад.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь