Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Аби заохотити українців до читання, держава даруватиме їм сертифікати на придбання книг

Дата: 10.01.2023 09:57
Кількість переглядів: 133


Книга є одним з головних культурних продуктів, а читання книг – необхідною умовою формування зрілої людини і розвинутого суспільства. Стан читання в Україні є без перебільшення катастрофічним і стрімко погіршується. Лише 8% українців читають книжки щодня. Половина дорослого населення ніколи чи майже ніколи не читає книжок.

Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження». Закон прийнято у червні 2022 року.

Документом серед іншого передбачено, що з 1 січня 2023 року неповнолітні українці отримуватимуть сертифікати на придбання книг.

Сертифікат надаватиметься при отриманні свідоцтва про народження, а також при отриманні паспорта громадянина України у 14 років. Сума сертифікату – 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому видається сертифікат. Сьогодні це – 805,2 грн.

Сертифікат може бути використаний виключно для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій та/або електронній формі, у тому числі в аудіофайлах, видань для осіб з вадами зору (крім книжкових видань, що мають походження або виготовлені та/або ввезені з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України), у розповсюджувача видавничої продукції, який у встановленому порядку внесений до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції та до переліку розповсюджувачів видавничої продукції, що забезпечують придбання громадянами книжкових видань з використанням сертифіката.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь