Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна мова в Україні - українська мова

Дата: 21.11.2022 12:35
Кількість переглядів: 106

Долинський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в                     Івано-Франківській області інформує:

Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон) єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Статтею 30 Закону передбачено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

💁‍Інформація про товари та послуги на території України надається державною мовою. Виробники (виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою.

Також відповідно до Закону інформація про вироби (товари), роботи чи послуги може дублюватися будь-якою іншою мовою, при цьому, якщо крім державної інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг такої інформації державною мовою не може бути меншими за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України «Про захист прав споживачів».

Статтею 4 Закону України «Про захист прав споживачів» визначено, що споживачі під час отримання (придбання, замовлення тощо) продукції, а також при використанні продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на необхідну доступну, достовірну та своєчасну інформацію державною мовою про продукцію, кількість, якість, асортимент, її виробника (виконавця, продавця), а також на обслуговування державною мовою відповідно до Закону.

Відповідно до статей 23 та 26 Закону України «Про захист прав споживачів» Держпродспоживслужба та її територіальні органи, за результатами здійснених планових/позапланових заходів державного нагляду (контролю), мають право накладати на суб’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції за відсутність необхідної доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію.

ℹ️ Разом з цим, з метою сприяння функціонуванню української мови як державної, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови. Законом передбачено, що Уповноважений розглядає скарги про порушення вимог Закону та на підставі таких скарг має право здійснювати державний контроль за застосуванням державної мови, а також за власною ініціативою. Відповідно до Закону Уповноважений, у разі порушення суб’єктом господарювання вимог статті 30 Закону, має право складати акт про результати здійснення контролю, оголосити такому суб’єкту попередження та вимогу усунути виявлене порушення. Крім того, за порушення вимог Закону Уповноважений застосовує до суб’єктів господарювання, що порушують вимоги Закону, штраф.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь