Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що необхідно знати, щоб не загубитися в лісі

Дата: 01.09.2021 11:36
Кількість переглядів: 923

Вирушаючи в ліс за грибами, люди часто забувають про заходи власної безпеки, тому не дивно, що трапляються випадки, коли люди прогулюючись лісом у пошуках грибів та ягод, губилися. Для того, щоб не заблукати, потрібно дотримуватися деяких правил перебування в лісі:

1. Збираючись до лісу, візьміть з собою все найнеобхідніше: компас, стільниковий телефон, ніж, сірники, що-небудь перекусити, запасний одяг. Сірники і одяг слід упакувати в поліетиленовий пакет, для того, щоб вони не промокли, якщо раптом піде дощ.

2. Обов'язково повідомте близьким чи друзям, куди ви пішли і на скільки, у випадку, якщо ви не повернетеся вчасно, вас почнуть шукати - пам'ятайте про це.

3. Визначтеся з місцем стоянки. Якщо ви прийшли в ліс з кимось, обов'язково домовтеся, хто і в якому напрямку піде, визначте час повернення на стоянку. У випадку, якщо ви раптом заблукаєте, це допоможе негайно почати ваші пошуки за вказаним напрямом.

4. Фахівці рятувальної служби рекомендують, при поході в ліс, одягайтеся в НЕ камуфльований одяг, а одяг яскравих кольорів. Вся справа тому, що камуфляж значно ускладнює пошуки заблукавшого серед зелених дерев і кущів. Обов'язково одягніть що-небудь на голову, довгі штани (з низькорослих дерев, чагарників можуть падати кліщі, та й в траві їх дуже багато) і звичайно необхідно одягти зручне взуття, це можуть бути кросівки, кеди, гумові чоботи (у випадки дощу).

5. Перед тим, як увійти в ліс, зверніть увагу на основні орієнтири: дороги, населені пункти, річки, струмки. За компасом визначте сторони світу, щоб знати, в якому напрямку потрібно буде повертатися, якщо раптом у вас не виявилося компаса, подивіться, з якого боку знаходиться сонце, при поверненні воно повинно світити з іншого боку.

6. Якщо ви зрозуміли, що заблукали - ні в якому випадку не панікуйте. Спробуйте зв'язатися з родичами, близькими або друзями. Поетапно згадайте, де і як ви ходили, уважно прислухайтеся до звуків. Якщо ви почули звуки, що свідчать про близькість людей, не поспішайте йти на них, кілька разів перевірте його напрямок. Звуки краще чути на гірках при відсутності вітру. В першу чергу шукати вас будуть на просіках і стежках, тому не слід сходити з них, або далеко йти в лісовий масив. Якщо в лісі ви вийшли на невелику річку або струмок - йдіть в низ по течії. При самостійному виході до населеного пункту або до людей негайно повідомте інформацію про себе. Пам'ятайте, що перебуваючи в лісі, життєво необхідно зберігати тепло. Ні в якому разі не сідайте на землю або камені, краще зробіть невелику піднесеність з гілок і моху. Розпаліть багаття. Будьте гранично уважні і обережні при перебуванні в лісі.

Пам'ятайте, що ніхто не подбає про вас краще, ніж ви самі. Бережіть себе та своє життя.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь