Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розповсюдженість тютюнопаління серед жителів Прикарпаття

Дата: 01.06.2021 09:19
Кількість переглядів: 469

Головне управління статистики інформує. З метою отримання інформації щодо розповсюдженості тютюнопаління серед населення у віці 12 років і старше, наприкінці 2020 року органами державної статистики проведено щорічне вибіркове опитування домогосподарств Івано-Франківщини. Отримані результати свідчать, що шкідливу звичку курити мають 13,8% або 161,8 тис. наших краян зазначеного віку.                                   

В цілому в Україні 16,5% осіб повідомили, що курять. За останні роки спостерігається позитивна тенденція щодо зменшення таких осіб, зокрема у порівнянні з 2019 роком – на 0,6%, а з 2015 – на 10,9%. Найбільш поширена тютюнова залежність серед населення відповідного віку у Донецькій, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській та Кіровоградській областях (22,3–20,2% відповідно), а прихильниками здорового способу життя виявилися мешканці Сумської, Київської, Вінницької та Тернопільської областей          (8,5–11,7% відповідно).

До куріння залучені практично усі верстви населення, зокрема жінки та молодь. Серед жінок України ця шкідлива звичка найбільш поширена у віці  18–29 та 30–58 років (6,3% та 7,3% відповідно), серед молоді віком 14–17 років курять 1,6% підлітків.

У ході опитування було з’ясовано, що майже половина (47,5%) курців нашого краю палять вже понад 20 років, 19,8% – від 11 до 15 років, 16,8% – від 1 до 5 років, 9,2% – від 6 до 10 років, 6,7% – від 16 до 20 років. Серед тих, хто курить, більше половини (54,1%) випалюють за добу від 6 до 10 сигарет,   17,2% – від 11 до 15 сигарет, 15% – понад 16 сигарет, 13,7% – до 5 сигарет.

Тютюнопаління не тільки завдає шкоди здоров’ю самих курців та оточуючих їх людей, сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, злоякісних новоутворень органів дихання, але й негативно впливає на фінансове становище родин. Як засвідчили останні результати обстеження 1,8% грошових коштів зникають із бюджету родин нашого краю разом з димом сигарет (в Україні – 2,4%).

 

 

Обсяг роздрібного товарообороту тютюнових виробів через торгову мережу підприємств–юридичних осіб, основним видом економічної діяльності яких є роздрібна торгівля, у 2020 році склав 460,4 млн. грн. Серед продовольчих товарів, реалізованих у торговій мережі цих підприємств,  тютюнові вироби займали 7,2% обсягу продажу, що у розрахунку на одну особу населення склало 337 гривень. Крім того в області діє широко розповсюджена торгова мережа фізичних осіб–підприємців, які також здійснюють торгівлю тютюновими виробами.

Продовжується тенденція до подорожчання підакцизних товарів, зокрема у минулому році на Прикарпатті індекс споживчих цін на тютюнові вироби склав 120,1% (в Україні – 120,7%).

Довідково: 31 травня в усьому світі проводиться міжнародна акція щодо боротьби з курінням – Всесвітній день без тютюну. Головне завдання цієї    акції – підняти рівень самосвідомості людей, які першими повинні піклуватися про своє здоров’я. Куріння є однією з найбільш поширених шкідливих звичок, боротьба з якою є не тільки медичною, а й соціальною проблемою.

www.ifstat.gov.ua


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь