Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сезон кліщів: як уберегти домашніх улюбленців від небезпечних кровопивць?

Дата: 29.04.2021 12:28
Кількість переглядів: 591

Фото без опису

Весна – один з найбільш небезпечних періодів для домашніх тварин, оскільки саме о цій порі наших чотирилапих друзів починають атакувати кліщі. Вони досить поширені у природі, і потрапити під удар цих паразитів можна не тільки у лісах чи на садово-городніх ділянках, а й у міських парках та просто на газонах.

Ризик будуть мінімальними лише у випадку, якщо кіт або собака зовсім не виходять з дому і не спілкуються з іншими тваринами.

Кліщі є переносниками різних інфекцій, якими можуть заразитися як тварини, так і люди.

Захищати тварину від кліщів потрібно тільки в теплу пору року, оскільки вони активні, коли температура за вікном піднімається вище 0 °С. Кожної весни фахівці ветмедицини нагадують про необхідність захищати своїх домашніх тварин від кліщів. Але власники тварин забувають про цей відповідальний період і згадують про проблему, коли кліщ уже вкусив домашнього улюбленця.

Обов’язково оглядайте собаку і кішку після прогулянок, оскільки 100% захисту від кліщів немає.

Під час прогулянок на собаках короткошерстих порід світлих забарвлень можна помітити, що плазує, і зняти його до того, як він прикріпиться до шкіри. Власники собак з довгою або короткою темною шерстю можуть на прогулянку брати гребінець з густими зубцями і періодично прочісувати тваринку. Це також допоможе вчасно кліща.

Голодний кліщ має темне забарвлення, він овально-круглої форми, дещо звуженої до голови, розміром 3,5-4,5 мм. Кліщ, який присмоктався, через 2-3 дні набуває зовсім іншого вигляду. Він стає майже того ж кольору, що і шкіра собаки, схожий на бородавку розміром з невелику квасолину до 10-12 мм.

Основні методи боротьби з кліщами – обробка акарицидними препаратами. ЇЇ необхідно проводити щомісяця з березня по листопад.

Засоби від кліщів діляться на кілька категорій. Перші – не володіють репелентною дією, тобто не відлякують паразитів, а знищують їх після прикріплення і початку харчування на тварині. Другі з репелентним ефектом, тобто вони відлякують кліщів. Їх використання може запобігти укусу, а отже, і зараження інфекціями, проте не зменшує кількості кліщів у навколишньому середовищі (в тому числі і вдома). Третя категорія – універсальні препарати: вони і відлякують паразитів, і вбивають їх. Існують, зокрема, такі варіанти захисту від кліщів, як спреї, шампуні, таблетки, краплі на холку і спеціальні нашийники. Основна дія всіх цих засобів розпочинається через 5-7 днів, тому обробляти тварину необхідно заздалегідь. А для більшого захисту слід комбінувати варіанти, наприклад, краплі + нашийник або краплі + спрей. Саме таке поєднання буде надійним, оскільки при потраплянні під дощ або після миття дія крапель слабшає.

Якщо на тілі собаки виявили кліща, його слід обережно видалити або звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря.

Однією з найбільш небезпечніших і поширених інфекцій, що виникає внаслідок укусу кліща, є бабезіоз (піроплазмоз). Це захворювання нерідко призводить до загибелі собак, а у кішок може викликати лихоманку та анемію.

Вважається, що зараження собаки піроплазмозом настає на 2-й день, коли кліщ відригує назад непотрібну кров. Хвороба дуже швидко розвивається, тварина стає млявою, перестає їсти, у неї висока температура, слабкість у задніх лапах, інколи кров’яне забарвлення сечі. Інкубаційний період при зараженні може становити від 10 до 21 дня. Виявили ви кліща чи ні – за поведінкою собаки повинен бути постійний контроль, щоб не пропустити терміни звернення до ветлікаря. Самостійно вилікувати піроплазмоз неможливо. При цій хворобі відбувається руйнування еритроцитів, і від цього страждають всі органи тварини, оскільки кров не виконує свої функції. Тому з візитом до лікаря краще не затягувати: захворювання добре лікується на ранніх стадіях, але при зволікання можливий летальний результат. При своєчасному зверненні до лікаря собаку можна вилікувати за 2-3 дні.

Кішки рідше, ніж собаки, страждають на захворювання, які передаються при укусі іксодового кліща. Але це не означає, що вони менш сприйнятливі до кліщових інфекцій.

Спеціалісти Долинської районної державної лікарні ветеринарної медицини радять: при виявленні будь-яких симптомів, про які згадувалось вище, не варто зволікати, а відразу звертатися до спеціалістів. Інакше виявлене захворювання протікатиме значно важче, а ураження будуть набагато серйознішими і навіть можуть призвести до загибелі чотирилапого друга.

Для консультації з ветеринарними спеціалістами можна звертатися за адресою: м. Долина вул. Полуванки, 34 або за номером телефону (03477)25180.

З повагою!

Долинський відділ Головного управління

Держпродспоживслужби

 в Івано-Франківській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь