Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити, якщо розбився ртутний термометр?

Дата: 22.04.2021 14:46
Кількість переглядів: 647

Фото без опису

У кожному будинку є термометр медичний, який ми всі використовуємо при перших ознаках нездужання. Але може статися і так, що до нездужання призведе сам термометр – якщо його розбити (звичайно, мова йде зараз про ртутний, а не електронний ).

Що таке ртуть?

Ртуть – метал  сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, яка при ударі розділяється на дрібні кульки. Температура плавлення -38.9о С. З підвищенням температури випаровування ртуті посилюється. Пари ртуті дуже токсичні, мають властивість накопичуватися в організмі. Через свої фізичні властивості металева ртуть при її проливання розбивається на дрібні краплі і розсіюється по приміщенню, легко проникаючи в тріщини підлоги, стін, меблів, підпільний простір і т.д. Поступово випаровуючись, вона отруює повітря в приміщенні. У реальних умовах (з урахуванням вентиляції) при розбитті медичного термометра в кімнаті площею 12-18 кв. м. концентрація парів ртуті через кілька годин перевищує допустимі  в 50-100 разів.

Перебування в атмосфері з такими концентраціями ртуті в повітрі небезпечно для здоров'я.

Роботи з демеркуризації проводяться відповідним підрозділом МНС. Тому, у випадку розбиття ртутного термометра, необхідно повідомити територіальні підрозділи МНС. Але ми повинні також вміти самостійно очистити приміщення від ртуті.

До уваги – поради спеціалістів Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

Основні симптоми отруєння ртуттю: слабкість, загальне нездужання; втрата апетиту, болі в горлі в процесі ковтання; сильні головні болі, присмак металу у роті, посилене слиновиділення, набряклість і кровоточивість ясен, нудота і блювота. Під час вдихання повітря, що містить пари ртуті в концентрації не вище 0,25 мг/м³, остання затримується й накопичується в легенях. Залежно від кількості ртуті й тривалості її надходження в організм людини можливі гострі та хронічні отруєння, а також мікромеркуріалізм. Найбільше до ртутних отруєнь чутливі жінки й діти.

Що робити, щоб не отруїтися парами ртуті?

1. Відкрийте квартирки - забезпечте приплив свіжого повітря і кращу вентиляцію.

2. Виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей та людей похилого віку.

3. Обмежте доступ людей в приміщення (закрийте двері) з метою: а) зменшення розносу парів ртуті в суміжні кімнати. б) виключити рознос ртуті по суміжних кімнатах на взутті (постелити килимок/ганчірку, змочену розчином марганцівки, на вході).

Після цього приступаємо до самого процесу демеркуризації. Простіше кажучи, знешкодження ртуті.

4. Надівши гумові рукавички, обережно зберіть в будь-яку герметичну тару з щільно прилягаючою кришкою (наприклад, в скляну банку) всі осколки градусника, ну і звичайно, в першу чергу, кульки ртуті (збір крапель ртуті і осколків треба здійснювати від периферії до центру приміщення).Питома вага ртуті дуже висока (вона більш ніж в 13 разів важче води). При падінні вона може розлетітися на кілька дрібних кульок і, зрозуміло, закотитися в будь-яку тріщинку. Щоб зібрати всю ртуть без залишку скористайтеся підручними засобами. Вам допоможуть: медична груша з тонким наконечником, емальований совок, лейкопластир, скотч, пластилін, замазка і т.п. засоби, що використовувались, викинути.

5. Після завершення даної роботи необхідно провести хімічну демеркуризацію. У домашніх умовах можна приготувати розчини з підручних засобів:

а) перманганат калію (або попросту марганцівка) + вода;

б) мильно-содовий розчин.

Необхідно почергове застосування обох методів: готується 0,2% водний розчин марганцівки (20 г на відро води). І цим розчином за допомогою кисті, щітки, пульверизатора (фарбопульта) обробляється забруднена поверхня. Через 1 годину необхідно змити продукти реакції мильно-содовим розчином – 30 грам соди, 40 грам тертого мила на літр води. Ці операції необхідно повторювати кілька днів по 2-3 рази на день.

6. При проведенні цих робіт треба думати і про власне здоров'я.

а) промити марганцівкою і мильно-содовим розчином рукавички, взуття.

б) прополоскати рот і горло слабо-рожевим розчином марганцівки.

в) ретельно почистити зуби.

г) прийняти 2-3 таблетки активованого вугілля.

На завершення: всі відходи від термометра, що вам вдалося зібрати в герметичну тару для виключення подальшого забруднення території і вдома, треба здати на підприємство у вашому місті, яке має право на утилізацію ртуті та її відходів.

Викидати, як звичайне сміття, ні в якому разі не можна!

Чого робити не можна:

- викидати розбитий термометр у сміттєпровід. Два грами ртуті здатні забруднити шість тисяч кубометрів повітря;

- не можна підмітати ртуть віником: жорсткі його прутики подрібнюють отруйні кульки на пил;

- не можна збирати ртуть із допомогою пилососа: повітря полегшує випаровування рідкого металу. До того ж пилосос після цього доведеться відразу ж викинути;

- у жодному разі не можна створювати протягу до того, як ви зібрали ртуть, інакше блискучі кульки розлетяться по всій кімнаті;

- не можна прати одяг i взуття, які контактували з ртуттю. Цей одяг найкраще викинути;

- не можна виливати ртуть у каналізацію. Вона має властивість осідати в каналізаційних трубах. До речі, витягти ртуть із каналізації – неймовірно складно Сполуки ртуті є в різних технічних пристроях. Наприклад, у лампах денного світла, батарейках, деяких фарбах.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь