Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!

Дата: 01.04.2021 13:56
Кількість переглядів: 433

Фото без опису

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Віницькій області повідомляє, що згідно досліджень випробного центру Віницької регіональної державної  лабораторії Державної  служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, встановлено діагноз на африканську чуму свиней в СТОВ «Маяк» с.Пиків Іванівської сільської територіальної громади, Хмільницького району, Віницької області. (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №001940 п.м./211 від 23.03.2021р.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ - надзвичайно гостра контагіозна вірусна хвороба, що уражає свійських і диких свиней незалежно від віку та породи. Захворювання дуже швидко передається від хворих тварин до здорових і закінчується їх загибеллю.

Збудник захворювання є вірус, стійкий до високої температури і може місяцями зберігатися у тушах свиней, у свіжому, замороженому, копченому м’ясі, крові, грунті, фекаліях.

Характеризується вона ціанозом шкіри, значними геморагіями у внутрішніх органах та летальністю, яка досягає 100%. Хвороба перебігає в гострій, підгострій, хронічній і безсимптомній формах і супроводжується лихоманкою, геморагічним діатезом, запальними та некродистрофічними змінами парентеральних органів.

Клінічні ознаки захворювання: від зараження до прояви клінічних ознак проходить 2-7 днів, у тварин підвищується температура тіла до +42С, з’являється задишка, кашель,пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості стають помітно червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.

Карантин та знищення хворих тварин. Вакцин і медикаментів, які убезпечують від цієї хвороби немає. Лікування хворих тварин ЗАБОРОНЕНО. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Вразі захворювання свиней у конкретному регіоні все поголів’я, що може захворіти, знищують.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Лікування і профілактики Африканської чуми свиней не існує.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

Не завозити свиней на територію області без ветеринарних документів.

ВИ ПОВИННІ ЗНАТИ:

Якщо у вас захворіла чи загинула свиня НЕГАЙНО повідомте спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує дану територію по телефоном.

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ:

  • АЧС не становить небезпеки для людей :
  • На АЧС хворіють дикі та свійські свині;
  •  основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого частіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини і мала контакт із здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття, транспортні засоби, корми і в тому числі харчові відходи.

          «Лікар лікує людину, а ветеринар – людство!»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь