Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Калуської місцевої прокуратури за 12 місяців 2020 року (на території колишніх Долинського району та Болехівської міської ради)

Дата: 23.02.2021 21:30
Кількість переглядів: 431

Фото без опису

В умовах складної суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації у країні на тлі тривалого реформування і постійних змін процесуального законодавства впродовж 2020 року правоохоронними органами району вживалися організаційно-практичні заходи, спрямовані на зміцнення законності та правопорядку, недопущення правопорушень проти основ національної безпеки, зменшення росту тяжких та особливо тяжких злочинів, у першу чергу проти власності та проти життя і здоров’я.

Зусилля правоохоронних органів на зазначених напрямах узгоджено на спільних нарадах їх керівників, проведених у 2020 році.

З метою забезпечення належної координації діяльності правоохоронних органів, зокрема, для отримання необхідної інформації про стан злочинності в районі, обміну оперативною інформацією щодо негативних тенденцій у протидії злочинності та корупції діяли міжвідомчі робочі групи для виявлення, розкриття і розслідування корупційних злочинів та кримінальних проваджень про тяжкі та особливо тяжкі злочини, у першу чергу правопорушень проти власності.

Окремі невідкладні питання обговорювались на оперативних нарадах при керівнику Калуської місцевої прокуратури та його заступниках.

Вжитими заходами вдалося покращити якісні показники в роботі, активізовано досудове розслідування кримінальних правопорушень, покращено результати прокурорської діяльності.

Вжито низку організаційно-практичних заходів щодо забезпечення додержання законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове слідство.

Під час здійснення прокурорського нагляду перевірено 200 оперативно-розшукових справ, заведених Долинським відділенням поліції Калуського відділу поліції ГУ Національної поліції в області, надано 19 письмових вказівок, спрямованих на попередження й виявлення злочинів, розшук осіб, які переховуються від слідства та суду, скасовано 4 незаконні постанови.

Прокурорами також виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 5 раніше не облікованих кримінальних правопорушень, скасовано 69 постанов слідчих і дізнавачів про закриття кримінальних проваджень, з метою активізації досудового розслідування, надано 270 письмових вказівок.

Унаслідок ужитих заходів, у тому числі повноти реалізації наданих повноважень у кримінальному провадженні, покращено якість слідства та його результати.

Унаслідок узгодженої діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами підвищено ефективність захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави від злочинних посягань та покращено криміногенну ситуацію.

Так, протягом кількох останніх років на території, що знаходиться під юрисдикцією Долинського відділу Калуської місцевої прокуратури (колишній Долинський район та м. Болехів із селами Болехівської міської ради) відмічався постійний спад рівня злочинності. Не змінилася тенденція й у 2020 році:                  за минулий року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано                    210 кримінальних правопорушень, вчинених на території Долинського району, та 55 кримінальних правопорушень, вчинених на території колишньої Болехівської міської ради, що загалом на 24 % менше, ніж за 2019 рік.

Рівень зареєстрованих кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення у Долинському районі – 30,7, у Болехівській міській раді – 25,9, що є суттєво меншим загальнообласного показника (48,8).

З числа облікованих кримінальних правопорушень на території, що перебувала під юрисдикцією Долинського відділу місцевої прокуратури,                    0,4 % – особливо тяжкі (1 злочин), 27,2 % – тяжкі (72 злочини), решта – нетяжкі злочини і кримінальні проступки.

Як позитивне явище слід відмітити зменшення у загальній кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень тяжких та особливо тяжких злочинів у порівнянні з минулим роком, а їх динаміка у цьому напрямку є однією з найвищих в області.

По видах кримінальних правопорушень найбільшу питому вагу у структурі кримінально-караних діянь продовжують мати кримінальні правопорушення проти власності (98 правопорушень, або 37 %), що, водночас є трохи нижчим середньообласного показника.

При цьому 84,7 % кримінальних правопорушень проти власності складають 83 крадіжки, решта: це 9 шахрайств, 4 привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, 2 умисні знищення чи пошкодження майна або погроза цьому.

Позитивним є те, що не вчинено розбоїв, грабежів, вимагань, а також інших злочин проти власності, яким потерпілим було б завдано шкоду в особливо великому розмірі.

У 2020 році обліковано 58 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я, або 22 % від загальної кількості облікованих кримінально-караних діянь, що на 18,4 % більше аналогічного показника минулого року (49), а їх питома вага є більшою минулорічної.

Позитивним є те, що не вчинено жодного тяжкого тілесного ушкодження, яке потягло смерть потерпілого (у 2019 році таких було 3). Разом з цим, як і в минулому році вчинено одне умисне вбивство. Проте, вказаний злочин розкрито, вчинено його на побутовому ґрунті.

Із загальної кількості кримінальних правопорушень вказаної категорії                50 (або 86 %) складають легкі тілесні ушкодження та побої, три чверті з яких розкрито і направлено до суду, одне середньої тяжкості тілесні ушкодження, яке також розкрито і направлено до суду.

Зафіксовано зменшення кількості кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту, хоча питома вага є аналогічною загальнообласній: за 2020 рік вчинено 14 злочинів цієї категорії (проти 24-х за 2019 рік). Із вказаної кількості 11– пов’язані з порушеннями правил безпеки руху (проти 22-х за 2019 рік), з них 3 ДТП, за результатами яких спричинено смерть потерпілого (у 2019 році – 9 таких ДТП).

Крім цього, як і в 2019 році скоєно 2 незаконні заволодіння транспортними засобами, обидва уже розкрито.

Якщо у 2019 році вперше за кілька останніх років був припинився ріст кількості кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності, то у 2020 році їх кількість зросла. Так, впродовж 2020 року вчинено 11 кримінальних правопорушень цієї категорії, що на 10 % більше, ніж у 2019 році. Ріст кількості кримінальних правопорушень потягнули 8 фактів наруги над могилами, вчинені однією особою. Разом з цим кількість хуліганств зменшилась з десяти до трьох.

Збільшилась кількість кримінальних правопорушень проти громадської безпеки (з 6 до 13). При цьому всю кількість продовжують становити злочини, пов'язані з незаконним обігом зброї.

На рівень злочинності також впливають і злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян (11, проти 8 у 2019 році), більшість з яких становлять злочини, пов’язані з підробкою або викраденням документів.

Збільшилась з 3 до 7 кількість кримінальних правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина. Всю кількість їх кількість складають ухилення від сплати аліментів.

Вище рівня 2019 року спрацювали правоохоронні органи у роботі по виявленню кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів:                 у 2020 році виявлено 16 кримінальних правопорушень проти 9 у 2019 році.

Також продовжується боротьба з кримінальними правопорушеннями проти довкілля, питома вага яких у загальній структурі злочинності (7,5 %) втричі вища аналогічного загальнообласного показника. Зважаючи на специфіку регіону, завжди левову частку злочинів займала незаконна порубка лісу, кількість яких (15) складає три чверті кримінальних правопорушень цієї категорії.

В той же час зменшилась кількість виявлених кримінальних правопорушень у сфері службової і професійної діяльності у сфері, пов’язаної із наданням публічних послуг (з 17 до 9), а їх питома вага (3,4 %), відповідно, є трохи нижчою загальнообласного показника (4,7 %). Із вказаної кількості кримінальних правопорушень виявлено по 3 факти хабарництва і службового підроблення, 2 факти службової недбалості.

 На вказані негативні тенденції у структурі злочинності серед іншого впливає споглядальна позиція громадських організацій, окремих активістів щодо виявлення злочинів у сфері довкілля, службової та господарської діяльності, у тому числі хабарництва, незаконних операцій з металобрухтом, реалізацією підакцизних товарів тощо.

Поряд з об’єктивними чинниками, що формують структуру злочинності, окремих видів злочинів, негативні тенденції зумовлені неналежною роботою щодо профілактики злочинів.

Так, більш як вдвічі зросла кількість кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли (з 10 до 24), хоча їх питома вага є однією з найменших в області. Це знову ж таки пояснюється вчиненням крадіжок раніше судимими особами.

Збільшилась також кількість кримінальних правопорушень, вчинених особами, які перебували у стані алкогольного сп’яніння, але і їх питома вага, як і в попередні роки, залишається однією з найнижчих в області. Більшість цих кримінальних правопорушень – це правопорушення проти здоров’я.

Позитивним є те, що у 2020 році неповнолітніми вчинено тільки 2 кримінальні правопорушення.

Згідно відомостей, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, впродовж 2020 року розкрито 190 кримінальних правопорушень (у тому числі 8 кримінальних правопорушень, що вчинені до 2020 року).

Питома вага розкритих кримінальних правопорушень з числа вчинених              у 2020 році становить 69,2 %, що є вищим такого ж середньообласного показника (61,6 %).

У структурі нерозкритих  кримінальних правопорушень переважна більшість крадіжок, 33 шахрайства, 17 незаконних заволодінь транспортними засобами, 9 хуліганств, по 7 тяжких тілесних ушкоджень і грабежів, 2 розбої, одне вбивство.

Сектором кримінального розшуку впродовж 2020 року розшукано                    1 осіб, які ухилялись від слідства (8), суду (2) та відбування покарання (1). У розшуку станом на 31.01.2021 перебувають 24 особи, які переховуються від слідства (17), суду (4), ухиляються від відбування покарання (3).

Слідчими і дізнавачами Долинського відділення поліції Калуського відділу поліції ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області впродовж                    2020 року розслідувалось 1297 кримінальних проваджень.

З них закінчено розслідуванням 841 кримінальне провадження, або                  64,8 %.

За результатами розслідування в суди скеровано 158 обвинувальних актів, або 18,8 % від загальної кількості закінчених. Крім цього, направлено до суду 4 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та одне – про застосування примусових заходів медичного характеру.

У закінчених протягом минулого року кримінальних провадженнях встановлено збитків на суму 904 тис. грн., з яких відшкодовано 355 тис. грн.

У 2020 році закінчено досудове розслідування в одному кримінальному провадженні про корупційний злочин.

Виявлено, розслідувано і направлено до суду 3 обвинувальні акти про кримінальні правопорушення про заволодіння бюджетними коштами. У ході досудового розслідування встановлено збитки на загальну суму 192 тис. грн., вжито заходів до відшкодування 146 тис. грн.

У направлених до суду кримінальних провадженнях про незаконні рубки лісу встановлено збитки навколишньому природному середовищу на суму             300 тис. грн.

Протягом 2020 року прокурорами Долинського відділу Калуської місцевої прокуратури підтримано обвинувачення у 132 кримінальні провадження, з них з ухваленням обвинувального вироку – 84 провадження, закрито з нереабілітуючих підстав 47 проваджень.

Загальний рівень судової репресії склав 21 %, по тяжких злочинах – 61 %. За вироками суду у 2020 році до позбавлення волі засуджено 30 осіб, з них              21 – до реального відбування.

Калуською місцевою прокуратурою у поточному році особливу увагу приділено стану роботи з організації діяльності щодо особистого прийому та розгляду звернень, забезпечення доступу до публічної інформації.

Під час розгляду звернень працівниками прокуратури проводиться ретельна перевірка доводів заявника викладених у зверненні, передусім у зверненнях осіб, які звертаються до органів прокуратури повторно.

За результатами розгляду звернень заявникам надаються обґрунтовані відповіді у визначений законом строк. Фактів порушення строків розгляду для звернень громадян не допущено.

Так, впродовж 2020 року Долинським відділом місцевої прокуратури вирішено 94 звернення, з яких 7 задоволено, ще 81 звернення скеровано до інших відомств для вирішення.

З метою виявлення фактів для представницької інтересів держави прокуратурою систематично опрацьовується інформація, яка надходить з органів державної влади та місцевого самоврядування, контролюючих органів, з відкритих джерел тощо.

Результатом реалізації цієї роботи є ефективне здійснення прокурорами представницьких повноважень.

Долинським відділом місцевої прокуратури у 2020 році підготовлено             13 позовів на суму 32,047 млн. грн.

Ключовим завданням прокурорів при здійсненні представницької діяльності є реальний результат – стягнуті до бюджету кошти, повернуті об’єкти комунальної та державної власності, землі, збільшення надходжень за їх використання.

Задоволено 7 позовів на 14,296 млн. грн.

Так, в поточному році  задоволено позов в інтересах держави, в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області до відповідача ТзОВ «Комфорт Долина» про стягнення заборгованості з орендної плати за землю в сумі 114 тис. грн., розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки площею 13,1423 га загальною вартістю                    11,4 млн. грн.

Також Господарським судом Івано-Франківської області від 16.01.2020 задоволено позов Калуської місцевої прокуратури про стягнення до місцевого бюджету з відповідача ПАТ «Укрнафта» 2,5 млн. гривень.

За 12 місяців 2020 року Долинським відділом Калуської місцевої прокуратури забезпечено виконання судових рішень за позовами прокурорів на суму 1335 тис. грн.

Калуською місцевою прокуратурою також внесено 7 скарг на дії чи бездіяльність ДВС в порядку відомчого контролю, які розглянуті та задоволені.

 

Водночас Калуською місцевою прокуратурою забезпечено реалізацію принципу гласності.

Так, за вищевказаний період направлено в органи влади 3 інформації про стан законності та заходи щодо її зміцнення на відповідних територіях, а також із окремих питань діяльності.

Результати прокурорської діяльності систематично висвітлювалися в засобах масової інформації.

За минулий рік Долинським відділом Калуської місцевої прокуратури підготовлено 58 виступів у ЗМІ.

 

В цілому, за результатами проведених скоординованих правоохоронними органами заходів ще не в повній мірі вдалось досягнути позитивних результатів, які знайшли своє безпосереднє відображення у стані законності на території району, додержанні конституційних прав громадян та інтересів держави, їх реальному захисті від злочинних посягань.

Втім, на даний час, ще не вдалося досягти бажаних результатів щодо попередження вчинення злочинів проти власності, життя та здоровя, у сфері безпеки руху, проти громадського порядку та моральності, у зв’язку із чим, вказані питання продовжують залишатися одними із пріоритетних завдань у роботі правоохоронних органів району, та постійно проводяться скоординовані заходи на подолання явищ, які негативно впливають на стан законності.

Водночас активна участь громадськості у виявленні злочинів, насамперед проти довкілля, ще сильніше б сприяла боротьбі зі злочинністю на території територіальних громад.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь