Витвицька громада
Івано-Франківська область, Калуський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як правильно обрати новорічну ялинку

Дата: 31.12.2020 08:27
Кількість переглядів: 308

Новорічний настрій нам традиційно дарує новорічна ялинка. Проте, як і будь-який товар, ялинку потрібно обирати правильно,  бо це є запорука гарного проведення свята і вашого здоров’я.

Жива ялинка повинна мати однорідний зелений колір без жовтизни, в разі наявності жовтих голочок є ризик, що ялинка є несвіжою і обсиплеться до закінчення новорічних свят. Визначити свіжість живої ялинки можна вдаривши стовбуром об землю. Якщо голочки не почнуть сипатись –  це є гарантією того, що дерево свіже. Також на ялинках можуть бути кліщі, і для того, щоб не придбати святкове дерево з сюрпризом, треба його добре оглянути і перевірити чи немає слідів їх присутності. Уникайте покупки дерев з білими шишечками. Насправді, це крихітні жучки, які висмоктують смолу з ялинкових голок.

Дуже важливо придбати легальну ялинку – для цього необхідно перевірити її походження. Так, дерево, має мати чіп –  бирку зі штрих-кодом і відповідним маркуванням, оскільки кожна ялинка або сосна, що пропонуються на ялинкових базарах до продажу, мають бути внесені до державного реєстру обліку деревини задля уникнення незаконної вирубки дерев на Україні.

Щоб не натрапити на нелегальну ялинку, її потрібно купувати лише в затверджених, офіційних місцях продажу.

Легальність ялинки дуже просто перевірити на сайті https://www.yalynka.info/  або через додаток на смартфоні. Номер на спеціальній етикетці–бирці допоможе дізнатися, з якого регіону країни до вас приїхала ялинка, і хто відповідає за її вирубку.

При виборі живої ялинки на ялинковому базарі покупці мають обов’язково перевіряти сертифікат походження. Цікавим варіантом є живі ялинки у горщиках, їх можна висадити в землю після святкування новорічних свят.

Сьогодні, в межах санітарного законодавства, проведення лабораторних випробувань живих ялинок знаходяться в компетенції Міністерства охорони здоров’я. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснює заходи державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання з продажу.

Якщо споживачі будуть скаржитись на неналежну якість ялинок, Головне управління проводитиме заходи контролю з відповідними вимірюваннями, зокрема і радіаційними.

При виборі штучної ялинки, в першу чергу, слід звернути увагу на пластик з якого вона зроблена: деякі його види можуть виділяти шкідливі для здоров’я речовини. Вона не має мати різкого хімічного запаху. Стійкий запах може свідчити про наявність у складі фенолу.

Слід перевірити ялинку на міцність: голки не мають обсипатись, а також провести рукою проти їх «росту» – вони мають розправитись та прийняти попередній вигляд. Стосовно матеріалу краще обирати ялинки литі, кожну гілку на якій заливають в окрему форму.

Слід також звернути увагу на підставку – вона має бути надійною.

Важливо, щоб ялинка була оброблена вогнетривким засобом, який слугує захистом від пожежі. Оскільки штучна ялинка обирається не на рік чи на два, обов’язково перед її придбанням слід попросити у продавця документ, що підтверджує її якість та безпеку – висновок державної санітарно епідеміологічної експертизи. На маркуванні штучних ялинок обов’язково має міститися інформація державною мовою про її склад, найменування та місцезнаходження виробника, представника виробника в Україні, дату виготовлення, гарантійний термін, правила та умови ефективного і безпечного використання.

Наголошуємо, що після придбання вами ялинок як online, так і наживо, слід отримати розрахунковий документ (касовий або товарний чек) із зазначенням найменування суб’єкта господарювання, вартості товару та дати продажу.

Якщо ви придбали неякісний товар, необхідно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківські області за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24,  або направити звернення на електронну пошту ifdergprod@vetif.gov.ua .


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь